ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne śledzie z jabłkami w śmietanie

Tradycyjne śledzie z jabłkami w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Wigilia i Wielki Piątek do w naszym domu prawdziwe Święto Śledzi. My jesteśmy jednak na tyle dziwną rodziną, że śledzie kochamy również w Boże Narodzenie, Wielkanoc, gdy królują przecie pasztety i pieczenie, a także w przez cały grudzień i Wielki Tydzień. Co roku nie mogę się zdecydować jakie śledzie zrobię, bo tych "najukochańszych i najpyszniejszych" mamy spora listę. A jednak tradycyjne śledzie z jabłkami w śmietanie być muszą. Najlepiej, gdy zrobię je tydzień przed świętami, bo Mami, musimy "sprawdzić" czy to właśnie takiego śledzia właśnie masz zrobić na świąteczny stół . I wiecie co, zawsze daję się złapać na ten argument …
Mam dziś dla Was taka perełkę, takie cudeńko muzyczne, że musicie, po prostu musicie jej posłuchać, zakochać się, zasłuchać i zadrżeć ocierając łzę z oka. To zachwycająca propozycja na konkurs Noël, noël 2014, który nadesłała Monika. Oczywiście, że wszyscy znacie słynne "the Power of Love " Frankie Goes to Hollywood, prawda? Ale czy słyszeliście niezwykłe wykonanie tegp utwory przez młodziutką brytyjską wokalistki Gabrielle Aplin ? KONIECZNIE posłuchajcie…
Przez cały rok jestem ziemniaczaną babą, ale gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia lub Wielkiejnocy, zamieniam się w niepoprawnego śledziożercę . Śledzie w grzańcu z piernikiem, obłędne czerwone śledzie na pierniku z miodową gruszką, nasze ukochane śledzie po kaszubsku, czy cudowne, boskie wykwintne śledzie w cytrynie muszą być zawsze. Gdy chcę zaskoczyć gości, podaję szwedzkie śledzie w kawie, a na świątecznych spotkaniach rodzinnych oczywiście śledzie w oleju po polsku i śledzie w oleju lnianym . W "sezonie śledziowym", który w naszym domu rozpoczyna się około tygodnia przed Gwiazdką i tygodnia przed Wielkanocą robię też świetne śledzie w tapenadzie z oliwek, w których zakochałam się w tym roku, a na postny obiad wielkopiątkowy podaję świeże śledzie smażone .
Lubię do dawnych, tradycyjnych wersji śledzi na świątecznym stole dodawać co roku inną wersję, nieco bardziej "nowoczesną". Początkowo budzi ona niejakie zadziwienie, czy nawet komentarze - eee czerwone śledzie, niepopolskie takie jakieś, ale potem okazuje się, że te "wynalazki" znikają jako pierwsze. Nie pozwalam jednak, by w moim domu zanikły klasyczne wersje, takie jak śledzie z jabłkami w śmietanie, które wspaniale łączą polskie, tradycyjne składniki - słodkie jabłko, chrupiącą cebulę i słonego śledzia.
Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie są jednocześnie chrupiące, słone i słodkie. To niesamowite jak dużo potrafię ich zjeść! I jak zawsze przypominam mój trick z podawaniem śledzi na świątecznym stole - nakładaj porcje śledzi w pojedyncze słoiczki/szklaneczki, by nie było konieczności zmiany talerzyków na stole . W końcu im mniej biegania już przy samej kolacji, czy śniadaniu, tym przyjemniejszy czas także dla gospodarzy.
Orajt, one są wprawdzie klasyczne, ale nieco "po mojemu". Ja bowiem nie parzę cebuli - po prostu nie znoszę zapachu parzonej/gotowanej cebuli. Cebula za to bosko pachnie i smakuje, jeśli na kilkanaście minut zamarynuje się ją w soku z cytryny. Drugi "twist" w przepisie, to dodanie łyżeczki musztardy sarepskiej do śmietany i posiekanej natki, która cudownie ożywia każdą potrawę.
300g filetów śledziowych matiasów lub a'la matiasów
1 spora cebula szalotka lub niewielka czerwona cebula
1 słodko-winne jabłko (np. landsberska lub ligol)
1 cytryna
150ml kwaśnej, gęstej śmietany 18% lub 22%
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Filety śledziowe wymocz ok 5 godzin w lodowatej wodzie zmieniając ją trzykrotnie. Cebulę pokrój w piórka, skrop sokiem z połowy cytryny i odstaw na min 15 minut, a następnie odcedź sok. Z jabłka usuń gniazdo nasienne (nie obieram jabłek ze skórki) i pokrój w plasterki, a następnie w cienkie słupki i skrop sokiem z pozostałej połowy cytryny.
Śmietanę wymieszaj z cukrem, musztardą, posiekaną natką, jabłkiem i odcedzoną z soku cebulą. W salaterce lub szklaneczkach układaj warstwami śledzie i jabłka w śmietanie. Tuż przed podaniem dekoruj porcje plasterkami świeżego jabłka (skropionego cytryną), listkami natki i różowym pieprzem. Pycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/12/tradycyjne-sledzie-z-jabkami-w-smietanie.html