ßßß
Bardzo popularna postna potrawa.Znana szczególnie na Pomorzu,Żuławach i Kociewiu.Dla mnie, taka rybka jest o wielesmaczniejsza niż kawał najbardziejsoczystego mięsa.Solony śledź w śmietanie z pulkami,czyli młodymi ziemniaczkami nie masobie równych.6 solonych śledziowych filetów,cebula, duże jabłko - najlepiej winne,szklanka kwaśnej śmietany 18%,oraz: sok z cytryny, biały pieprzświeżo utłuczony, cukier i sól (niekoniecznie) do smaku.Filety moczyłam przez godzinę w mleku. Następnie dokładnie osuszyłam i pokroiłam w szerokie (3-4 cm), ukośne kawałki. Jabłko obrałam ze skóry, starłam na największychoczkach tarki. Cebulę pokroiłam w piórka.Śmietanę doprawiłam sokiem z cytryny, pieprzem, odrobiną soli i cukrem - wymieszałam z cebulą i jabłkiem. Powstałym sosem zalałam śledzie, wstawiłam na dwie godzinydo lodówki, by smaki się połączyły.W międzyczasie wyszorowałam młode ziemniaki, ugotowałam w łupinach.Gdy były miękkie odparowałam, obrałam i pokroiłam na mniejsze cząstki.Śledzie z ziemniakami wyłożyłam na półmiski, przybrałam natką pietruszki, sałatą,pomidorkami koktajlowymi i wstążkami z marchewki.Bardzo smacznie polecam :)