Wykonanie

Kiedy mam okazję skosztować"kluskowych" potraw, nie odmawiam.Przepadam za takimi daniamizwłaszcza, kiedy nie są przyrządzone na słodko. Wróciły do mnie dawnesmaki i upodobania. Dziś
pora nanietypowe, energetyczne, pyszne knedle z
boczkiem i
młodą świeżo zakiszoną
kapustą. Są doskonałe.700-1000g
młodych ziemniaków,200 g półtłustego
twarogu, 2 łyżki
mąkiziemniaczanej,
jajko, około 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej.Ponadto: 2
szalotki, 300 g
młodej kiszonej kapusty, ćwierć
papryki czerwonej, ćwierć
paprykiżółtej, 200 g
wędzonego boczku, garść posiekanej
kolendry,
biały pieprz,
majeranek i odrobina
miodu do smaku.
Boczek pokroiłam w cienkie paski, zrumieniłam na patelni. Wsypałam drobno posiekane
szalotki i
paprykę, chwilę podsmażałam. Na końcu dodałam
kapustę, podlałam odrobiną
wody, dusiłam kilka minut. Doprawiłam
pieprzem,
majerankiem, świeżą
kolendrą i
miodem.Odstawiłam do wystygnięcia.
Ziemniaki ugotowałam w łupinach, obrałam, przecisnęłam przez praskę. Kiedy przestygływymieszałam z
twarogiem, wbiłam
jajko, wsypałam obie
mąki. Początkowo mieszałammasę drewnianą łyżką a po chwili przełożyłam na stolnicę wysypaną
mąką i szybkozagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam wałek, pokroiłam na części.Kawałki ciasta rozpłaszczałam na dłoni, nakładałam łyżkę farszu, zlepiałam dokładnietworząc podłużny knedel. Gotowałam we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu na talerzeokrasiłam zrumienionym
boczkiem z
cebulką.Podałam z bukietem kolorowej
sałaty,
cykorią i
czerwoną papryką.Bardzo smacznie polecam :)