Wykonanie
Ostatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają
ziemniaki i nie wiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski.

Czego potrzebujemy:ok. 1 kg
ziemniaków05. kg
twarogumąka pszenna3
jajkaWykonanie:
Ziemniaki i
ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy
jajka i
mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się do rąk.Podsypujemy
mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski.


Wrzucamy do osolonej wrzącej
wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać z podsmażoną ,
cebulką tartą bułką lub na składko.Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z
kiszonej kapusty.

SMACZNEGOZarabiaj w prosty sposób