Wykonanie
Przepis na kluski śląskie, które robi się naprawdę szybko, wymagają niewielu składników, a smakują o niebo lepiej od wszelkiego rodzaju sklepowych wytworów kluskopodobnych ;) Idealne do gulaszu, zrazów wołowych i innych potraw duszonych. A już jutro przepis na domowe rolady wołowe - zrazy, idealne do tych kluseczek. Zapraszam!

Składniki(na 12-16 klusek)- 500 g
ziemniaków (około 4 dużych
ziemniaków)- 1 szklanka
mąki pszennej (mniej więcej)- 1
jajkoPrzygotowanie
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, a następnie dokładnie rozgnieść i ostudzić. W misce wymieszać rozgniecione
ziemniaki z
mąką pszenną, roztrzepanym
jajkiem i wyrobić ciasto (dawać jak najmniej
mąki, ciasto może być lekko klejące). Formować nieduże kulki robiąc na środku wgłębienie palcem. Gotować kilka minut (około 5) we wrzącej osolonej wodzie, do momentu aż kluski wypłyną na powierzchnię.