ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Przepis na kluski śląskie, które robi się naprawdę szybko, wymagają niewielu składników, a smakują o niebo lepiej od wszelkiego rodzaju sklepowych wytworów kluskopodobnych ;) Idealne do gulaszu, zrazów wołowych i innych potraw duszonych. A już jutro przepis na domowe rolady wołowe - zrazy, idealne do tych kluseczek. Zapraszam!
Składniki
(na 12-16 klusek)
- 500 g ziemniaków (około 4 dużych ziemniaków)
- 1 szklanka mąki pszennej (mniej więcej)
- 1 jajko
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, a następnie dokładnie rozgnieść i ostudzić. W misce wymieszać rozgniecione ziemniaki z mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem i wyrobić ciasto (dawać jak najmniej mąki, ciasto może być lekko klejące). Formować nieduże kulki robiąc na środku wgłębienie palcem. Gotować kilka minut (około 5) we wrzącej osolonej wodzie, do momentu aż kluski wypłyną na powierzchnię.
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/01/kluski-slaskie.html