Wykonanie

Zostało Wam sporo
ziemniaków z obiadu? Najlepiej zrobić z nich smaczne kopytka.
Ziemniaki wystarczy przepuścić przez praskę, dodać
jajko,
mąkę i danie praktycznie gotowe!Składniki:1 kg
ziemniaków300 g
mąki pszennej1
jajkoSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby.Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut.Wskazówki:Pamiętajmy, żeby dodawać
mąkę stopniowo. Lepiej dołożyć jej za mało i podsypywać, niż dodać za dużo, bo wtedy kopytka wyjdą za twarde.Kopytka można podawać z
masłem,
cukrem bądź
cynamonem albo podać jako dodatek do dania głównego zamiast
ziemniaków,
kasz czy
ryżu.