Wykonanie

W tym sezonie
truskawki towarzysząnam prawie każdego dnia.Zachwycamy się nimi, rozkoszujemy,upajamy... Na straganach nadal jest ichdużo, jednak z każdym dniem będziecoraz mniej. Ich czas nieubłaganiezbliża się do końca.Wczoraj zachwycałam się knedlami z
kiszoną kapustą i
boczkiem - dziśzachęcam do sporządzenia knedlików na słodko, z
truskawkami właśnie.700-1000g
młodych ziemniaków,200 g półtłustego
twarogu, 2 łyżki
mąkiziemniaczanej,
jajko, około 1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej, 1000 g
truskawek, 5 łyżek
miodu lub
syropu klonowego.
Ziemniaki ugotowałam w łupinach, obrałam, przecisnęłam przez praskę. Kiedy przestygływymieszałam z
twarogiem, wbiłam
jajko, wsypałam obie
mąki. Początkowo mieszałammasę drewnianą łyżką a po chwili przełożyłam na stolnicę wysypaną
mąką i szybkozagniotłam elastyczne ciasto.
Truskawki opłukałam pod bieżącą
wodą, oderwałam szypułki. Z ciasta uformowałam wałek,pokroiłam na równe części. Kawałki ciasta faszerowałam
truskawkami, zlepiałam formując kulę.Pozostałe
truskawki zmiksowałam z
miodem.Knedelki gotowałam porcjami we wrzącej, osolonej wodzie.Wyjmowałam ostrożnie drewnianą łyżką cedzakową, układałam na talerzach.Polałam obficie sosem, posypałam kolorowymi konfetti, przybrałam listkami
melisy.Bardzo smacznie polecam :)