Wykonanie
Był poważny
plan - konkretny i przemyślany. W początkowejfazie sporządzania obiadurozpoczęła się improwizacja, w wyniku której wszyscy bylibardzo zadowoleni :)350 g
cielęciny, 250 g wołowejpręgi, 2 garści ugotowanego
ryżu,3
jajka, 2 łyżki
słodkiej papryki,
pieprz kolorowy i
sól morskałyżka
bułki tartej,odrobina świeżo startej gałkimuszkatołowej, garść posiekanej
kolendry i garść
melisy, pół strąka
papryczki chili, 3 ząbki
czosnku,jedna
cebula.
Mięso zmieliłam, dodałam dwa
żółtka i jedno całe
jajko,
sól,
paprykę,
pieprz, gałkę, posiekane
zioła, rozgnieciony
czosnek i drobno pokrojone
chili bez pestek. Wymieszałam i wstawiłam na 30 minut do lodówki.Na patelni zeszkliłam posiekaną
cebulę a kiedy wystygła dodałam do
mięsawraz z ugotowanym i wystudzonym
ryżem. Wsypałam
bułkę tartą i ponowniewymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z dwóch
białek i bardzo delikatniepołączyłam z
mięsną masą.Formowałam okrągłe, dosyć płaskie kotlety, obtaczałam w
bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym
oleju.Gdy były z obu stron rumiane podlałam odrobiną
wody, przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na 5 minut.Podałam z pieczonymi
ziemniakami Wilmy Flinstone,
kiszonymiogórkami oraz bukietem świeżych warzyw.Bardzo smacznie polecam :)