ßßß
Był poważny plan - konkretny i przemyślany. W początkowejfazie sporządzania obiadurozpoczęła się improwizacja, w wyniku której wszyscy bylibardzo zadowoleni :)350 g cielęciny, 250 g wołowejpręgi, 2 garści ugotowanego ryżu,3 jajka, 2 łyżki słodkiej papryki,pieprz kolorowy i sól morskałyżka bułki tartej,odrobina świeżo startej gałkimuszkatołowej, garść posiekanejkolendry i garść melisy, pół strąka papryczki chili, 3 ząbki czosnku,jedna cebula.Mięso zmieliłam, dodałam dwa żółtka i jedno całe jajko, sól, paprykę,pieprz, gałkę, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek i drobno pokrojonechili bez pestek. Wymieszałam i wstawiłam na 30 minut do lodówki.Na patelni zeszkliłam posiekaną cebulę a kiedy wystygła dodałam do mięsawraz z ugotowanym i wystudzonym ryżem. Wsypałam bułkę tartą i ponowniewymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z dwóch białek i bardzo delikatniepołączyłam z mięsną masą.Formowałam okrągłe, dosyć płaskie kotlety, obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju.Gdy były z obu stron rumiane podlałam odrobiną wody, przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na 5 minut.Podałam z pieczonymi ziemniakami Wilmy Flinstone, kiszonymiogórkami oraz bukietem świeżych warzyw.Bardzo smacznie polecam :)