ßßß Cookit - przepis na Pulled pork czyli wyczesana wieprzowina

Pulled pork czyli wyczesana wieprzowina

nazwa

Wykonanie

Wyczesana wieprzowina to bardzo ciekawa potrawa. Niezwykle łatwo ją przygotować chociaż wymaga sporo czasu i co za tym idzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu.
Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi wiórowate.
My zjedliśmy naszą pulled pork jako domowy fast food chociaż raczej powinnam powiedzieć slow food bo przecież długo i powolutku się piecze. Dla mnie jest to na pewno comfort food. Podane w pysznych, domowych bułkach i z dodatkiem łagodnej sałatki z kapusty pekińskiej smakowało naprawdę wspaniale a mięso po prostu rozpływało się w ustach. Można też podać je po prostu z ziemniakami albo ryżem jako danie obiadowe. Też będzie smakowicie.
Pulled pork to bardzo fajne danie na całkiem sporą imprezę z samoobsługowym bufetem. Micha rozczesanego mięsa, 2-3 sałatki i jakieś pikle, do tego domowe , świeżutkie bułki i każdy gość złoży sobie swoją własną kanapkę. Można też naszykować np. sos czosnkowy i salsę pomidorową jako dodatki.
Przypominam tylko, że moja wersja jest bardzo aromatyczna, ale przede wszystkim pikantna. Jeśli Wy, lub Wasi goście, wolicie delikatniejsze smaki to pomińcie chili i zmniejszcie ilość gorczycy oraz pieprzu. Zresztą - każdy może doprawić swoją wieprzowinę tak jak uważa, swoimi ulubionymi przyprawami. Najważniejsze to piec ją długo i wolno. Wtedy mięso odwdzięczy się delikatnością.
czas przygotowania: 10 minut + 12-24 h marynowania + 12 h pieczenia
składniki:
ok. 2 kg łopatki wieprzowej bez kości i skóry, w jedynym kawałku
1 łyżeczka suszonego chili w płatkach
1 łyżeczka ziaren gorczycy białej
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kuminu
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
3 łyżeczki cukru trzcionowego demerara
3 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
4 duże ząbki czosnku
3 łyżki sosu worcester
Jak przygotować pikantną i aromatyczną pulled pork?
Mięso miałam w jednym, pięknym kawałku - specjalnie wybierane u rzeźnika. Chude i chyba nawet nieco za chude bo trochę tłuszczu być powinno. On się ładnie wytopi przy długim pieczeniu nawilżając jednocześnie mięso. Łopatkę umyłam i osuszyłam dokładnie.
Chili, kolendrę, gorczycę, kumin, pieprz i obrane, pokrojone na kawałeczki ząbki czosnku przełożyłam do moździerza. Utłukłam je aż wszystko się ładnie połączyło. W trakcie ucierania dosypywałam też stopniowo sól i cukier co wspomagało cały proces dzięki kryształkom. Kiedy wszystkie składniki były dobrze rozdrobnione i masa była dość jednolita dolałam sos worcester. Mieszanką natarłam dokładnie umieszczone w szklanej misie mięso, ze wszystkich stron. Naczynie przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na przynajmniej 12 godzin - u mnie marynowało się od rana do wieczora.
Wieczorem przełożyłam mięso do żeliwnego garnka. Niczym nie smarowałam naczynia i nie dolewałam żadnego płynu. Po prostu włożyłam mięso i przykryłam pokrywą. Garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i zostawiłam w nim na 12 godzin czyli w moim przypadku po prostu do rana. Nie ruszałam pokrywy, nie zmieniałam ustawienia temperatury. Po prostu piekło się długo i powoli.
Następnego dnia wyjęłam garnek i odstawiłam na ok. godzinę. Kiedy mięso lekko przestygło mogłam je już rozczesać czyli porozdzielać na włókna przy pomocy dwóch widelców. Było mięciutkie więc bardzo łatwo było to zrobić. Część sosu jaki wytworzył się w garnku podczas pieczenie dodałam od razu do rozdrobnionego mięsa a resztę zlałam później dolewałam przy odgrzewaniu bo przecież całej wieprzowiny od razu nie zjedliśmy.
Nie ma się co bać, że mięso w takiej temperaturze się nie dopiecze - czas robi swoje. Myślę, że nawet w 80 stopniach pięknie by doszło. Ponieważ cały proces trwa dość długo to chyba nie warto piec mniejszego kawałka. Taką upieczoną wieprzowinę można jeść w kanapkach albo jako mięso obiadowe - pysznie smakuje z ziemniakami.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/pulled-pork-wyczesana-wieprzowina.html