ßßß
Składniki:1 łyżeczka soli morskiej1 łyżeczka czosnku suszonego1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej1 łyżeczka kopru suszonego1/2 łyżeczki majeranku1/2 łyżeczki suszonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki cząbru1/3 łyżeczki pieprzu czarnego1/4 łyżeczki suszonej chiliwodaoliwaPrzygotowanie:Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia z dużym dnem (np. wysokiej patelni). Zalać wodą na wysokość 1/3 ziemniaków (nie naczynia), przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć palnik do minimum, gotować ok 10-15 minut, w zależności od wielkości ziemniaków (większe dłużej).Wymieszać dokładnie wszystkie przyprawy razem z solą.Odlać wodę od ziemniaków, delikatnie przesuszyć je na małym ogniu. Suche, skropić oliwą i zamieszać w naczyniu tak, aby każdy ziemniak był obtoczony w oliwie.Posypać przyprawą i wymieszać jeszcze raz, powinna się równo "przykleić".Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. Pod koniec pieczenia można sprawdzić wykałaczką, czy ziemniaki są miękkie i jeśli to koniecznie, wydłużyć czas pieczenia.Smacznego :)