ßßß Cookit - przepis na Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

nazwa

Wykonanie

Bardzo sycąca zupa! Doskonale nadaje się na obiad jako danie samo w sobie
Do tradycyjnego kremu z białych warzyw postanowiłam dodać beszamel! Jak wiadomo doskonale komponuje się on z białymi szparagami jak i z kalafiorem, więc czemu by nie spróbować go w zupie
Miska takiej zupy z dodatkiem grzanek i posypana serem dostarczy nam energii na całe popołudnie
Składniki (na duży garnek, u mnie wyszło z 6 porcji):
1 pęczek białych szparagów
1 mały kalafior
2 średnie ziemniaki
3 cebulki szalotki
pół łyżki masła
pół łyżki oliwy z oliwek
mleko (około 1 litr)
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, płatki chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Beszamel
1 łyżka masła
pół łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz, gałka
Grzanki
ulubione pieczywo
odrobina oliwy z oliwek
stary żółty ser (u mnie gruyere)
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, szklimy. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do garnka (można zostawić kilka główek szparagów do dekoracji). Dodajemy również pokrojony na różyczki kalafior. Wszystko zalewamy mlekiem, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i przypraw i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. W osobnym garnku przygotowujemy beszamel, roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy powoli mleko, wszystko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek), kiedy beszamel się zagotuje doprawiamy go do smaku i dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone w kostkę ulubione pieczywo i smażymy aż będzie chrupiące i lekko zrumienione. Do miseczek nalewamy gorącą zupę, na wierzch układamy grzanki i posypujemy startym serem.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/zupa-krem-ze-szparagow-i-kalafiora