ßßß
Składniki (na duży garnek, u mnie wyszło z 6 porcji):1 pęczek białych szparagów1 mały kalafior2 średnie ziemniaki3 cebulki szalotkipół łyżki masłapół łyżki oliwy z oliwekmleko (około 1 litr)sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, płatki chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskieBeszamel1 łyżka masłapół łyżki mąki1 szklanka mlekasól, pieprz, gałkaGrzankiulubione pieczywoodrobina oliwy z oliwekstary żółty ser (u mnie gruyere)Przygotowanie:W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, szklimy. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na mniejsze części, dodajemy do garnka (można zostawić kilka główek szparagów do dekoracji). Dodajemy również pokrojony na różyczki kalafior. Wszystko zalewamy mlekiem, dodajemy odrobinę soli, pieprzu i przypraw i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. W osobnym garnku przygotowujemy beszamel, roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy powoli mleko, wszystko cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek), kiedy beszamel się zagotuje doprawiamy go do smaku i dodajemy do zupy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone w kostkę ulubione pieczywo i smażymy aż będzie chrupiące i lekko zrumienione. Do miseczek nalewamy gorącą zupę, na wierzch układamy grzanki i posypujemy startym serem.