Wykonanie
Zapiekankę robiłam jakiś czas temu i zapomniałam umieścić przepis na blogu.Stwierdziłam, że duże ilości
sosu beszamelowego są bardzo kaloryczne ale za to jakie pyszne;)Zastanawiam się też jaką kolejność powinnam dać i nie mam zielonego pojęcia co będzie najlepiej smakowało ;)

Składniki:

3-4
ziemniakimała
cukinia20 dag
mięsa mielonego1
cebulka pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku pokrojone w plasterki1
papryczka chilli, pokrojona w plasterki, bez pestek
sól,
pieprz,
słodka papryka,
ostra papryka,
zioła prowansalskie,
bazylia,
oreganosos beszamelowy ok 2 szklanek (
mleko,
masło,
mąka i
gałka muszkatołowa)ok 250 g
mozzarelli do pizzy i zapiekanek (nie w kulce)Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wyszoruj i gotuj ok 10 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki.
Cukinię dobrze umyj. Pokrój ją w plasterki.
Mięso mielone podsmaż na odrobinie
oleju z
cebula i
czosnkiem i
przyprawami.Przygotuj
sos beszamelowy.Wysmarowaną
masłem formę żaroodporną wyłóż
ziemniakami, następnie połóż
cukinię i
posól delikatnie.Pokryj to
sosem beszamelowym (mniej niż połową).Następnie do formy nałóż
mięso mielone i drobno posiekana
papryczkę chilli.Całość zalej resztą beszamelu i posyp
serem mozzarella.Wstaw całość na ok 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st C.Podawaj gorące.Smacznego :P