ßßß
Składniki:4 kotlety wołowe (każdy po około 100 g), najlepiej np. ligawa albo udzieckilka ogórków kiszonych2 marchewki2 spore cebulki szalotki2 listki laurowe2-3 ziarenka ziela angielskiego2-3 ząbki czosnku1 czubata łyżka mąki1 łyżka masła1 łyżka oliwysól, pieprz, słodka mielona papryka, odrobina suszonego tymianku i oreganoDodatki: Np. pure z ziemniaków i ulubiona surówkaPrzygotowanie:Mięso roztłuc na dość cienkie kotlety, obsypać z obu stron lekko solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ogórki i dokładnie zawinąć (najlepiej spiąć wykałaczkami, żeby się nie rozpadły). Na patelni rozgrzać olej oraz masło, mięso oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć dokładnie z obu stron (uwaga! robimy to na dość małym ogniu żeby masło się nie przypaliło). Kiedy mięso jest już lekko zrumienione dodajemy posiekaną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Po tym czasie dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w plasterki marchewki. Wszystko zalewamy wodą (około 2 szklanki), wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Zrazy przykrywamy i dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso będzie miękkie (powinno rozpływać się w ustach) i sos zgęstnieje. W między czasie co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy czy sos za bardzo nie odparował. Kiedy zrazy są już miękkie wszystko jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz podajemy, najlepiej z tradycyjnie z ziemniakami i surówką