Wykonanie
« Nowy smak #Somersby #Elderflower Lime –
drinkWieczór z kuchnią indyjską »Przepis na
żołądki drobiowe w
sosie musztardowo-
chrzanowym cieszy się niezwykłą popularnością co mnie bardzo cieszy, biorąc pod uwagę fakt, że nie każdy zje
podroby. Tym razem przygotowałam je w wersji nieco ostrzejszej, podane z kluseczkami rzucanymi czy kopytkami będą smakować najlepiej.Składniki– pół kilograma
żołądków drobiowych– 2
liście laurowe– 3 ziarna
ziela angielskiego–
mąka– 3 łyżki słodkiej mielonej
papryki– łyżka
masła– średnia
cebula– 3 ząbki
czosnku– łyżka
majeranku– szczypta/dwie
tymianku–
sól i
pieprzŻołądki płuczemy, zalewamy
wodą i wstawiamy do zagotowania. Kiedy się pogotują 5-10 minut, odcedzamy je i kroimy w drobniejsze paseczki. Ponownie wkładamy do garnka i zalewamy
wodą na ich wysokość, aby lekko zakrywała
mięso. Dodajemy
ziele angielskie,
liście laurowe i gotujemy około godziny, aż zmiękną.Po godzinie gotowania żołądków na patelni przygotowujemy zasmażkę. Rozpuszczamy
masło, dodajemy do niego
mąkę oraz
słodką paprykę, mieszamy, chwilę podsmażamy i dodajemy do gotującego się
mięsa. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojoną w
pióra cebulę oraz posiekany
czosnek do zeszklenia – dodajemy do całości. Doprawiamy
majerankiem,
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Dusimy jeszcze około 30 minut. Jeżeli po tym czasie w daniu będzie nam czegoś brakowało, śmiało, można dodać więcej przypraw. Podajemy z ulubionym dodatkiem (ja zrobiłam kluseczki rzucane) i listkami kolendry/natki
pietruszki.Smacznego!