Wykonanie

6 sporych
ogórków kiszonych2 ćwiartki
kurczaka1 porcja rosołowa
2
marchewki3 średnie
ziemniaki1 średnia
cebula1
pietruszka2 łyżki
masłapieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe,
sólprzyprawa warzywna/
kostki rosołoweZ ćwiartek oraz porcji rosołowej, z kilkom ziarenkami
pieprzu i ziela oraz 4 liści laurowymi gotujemy
wywar.
Po zagotowaniu
wody zdejmujemy szumowinę, a płyn solimy, wrzucamy kostkę rosołową/przyprawę warzywną do smaku i gotujemy do miękkości
mięsa.
W tym czasie
ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W rondelku na
maśle szklimy
cebulę, do której następnie dorzucamy starte
ogórki.
Przesmażamy całość kilka chwil, po czym zalewamy niedokończonym
wywarem tak, by przykrył
ogórki z nadwyżką.
Gotujemy je do miękkości na niedużym ogniu, ewentualnie uzupełniając poziom płynu.
Gdy
wywar będzie gotowy, dorzucamy do niego startą na dużych oczkach
marchew oraz
pietruszkę i pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Na koniec łączymy wszystko z
ogórkami i zagotwujemy.
Doprawiamy
solą oraz
pieprzem, ewentualnie kwaśną
śmietaną.
Porcje podajemy z kawałkami
kurczaka, posypane posiekanym
koperkiem.
<3