Wykonanie

Składniki (na 2 porcje):Tostyokoło 4-6 kromek
chleba (użyłam pełnoziarnisty)2
jajkaokoło 4 łyżek
mlekasól,
pieprz, odrobina
suszonego oregano i suszonej
bazylii1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
oliwy lub
olejuSalsa1 spory
pomidor (ja dałam 1/2 czerwonego
malinowego i 1/2 żółtego)1/2
ostrej papryczki (dałam jalapeno, ale może być
chilli)3 małe
młode cebulki ze
szczypiorkiemsól,
pieprzPrzygotowanie:Salsa:
Pomidora kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną
ostrą papryczkę oraz posiekany
szczypiorek od
cebulki. Doprawiamy
solą,
pieprzem.Do miski wbijamy
jajka, dolewamy
mleko, dodajemy
sól,
pieprz, trochę suszonych
ziół i dokładnie roztrzepujemy widelcem.Na patelni roztapiamy
masło (można oczywiście dać go więcej) oraz
oliwę. Dodajemy pokrojone drobno
młode cebulki.Kromki
pieczywa zanurzamy w roztrzepanym
jajku, dokładnie z obu stron, następnie układamy na patelni (pomiędzy i na cebulkach). Tosty smażymy około 2-3 minut z każdej strony, aż lekko się zrumienią.Tosty zjadamy razem z lekko pikantną salsą z
pomidorów.Uwagi:Zauważcie, że używamy oddzielnie
cebulek (smażymy je razem z tostami) i oddzielnie
szczypiorku (dodajemy do salsy).Jeśli nie lubimy pikantnych smaków można pominąć
ostrą papryczkę i dać np. odrobinę startego
czosnku.Oryginalnie do tostów francuskich używa się brioszki, do tych na słono można dać
bagietkę, ale w
sumie każdy rodzaj
pieczywa będzie dobry.To danie jest doskonałe żeby zjeść już lekko czerstwy
chleb, wtedy po prostu namaczamy go w
jajku chwilkę dłużej, żeby dobrze wchłonął masę i stał się miękki.

