Wykonanie
Niedziela to taki dzień, gdzie na śniadanie zazwyczaj (o ile jesteśmy wszyscy w domu) na
stole króluje jajecznica. Czasem jest z
kurkami, czasem z
pieczarkami a ostatnio z
szynką i
pomidorem.Niewielki dodatek
mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta ....
Składniki : (na 2 osoby)5
jajek2 łyżki
mlekaszynkamłoda cebulkapomidorsólpieprzszczypiorekmasło sklarowaneWykonanie :
W garnuszku rozbełtać
jajka z
mlekiem,
solą i
pieprzem.
Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzane
masło wrzucić pokrojoną
cebulkę, następnie pokrojoną drobno
szynkę oraz drobno pokrojonego
pomidora. Chwile smażyć mieszając, po czym wlać
jajka i smażyć wg uznania. Ja lubię puszystą i nie wysuszoną jajecznicę, więc smażę ją na niewielki ogniu i obserwuję, kiedy zaczyna się ścinać. Odstawiam wtedy na bok, jeszcze chwilę mieszam a ona osiąga wtedy stan idealny. Na koniec wystarczy tylko posypać posiekanym
szczypiorkiem.