Wykonanie
Składniki:4 duże wielskie
jajka8 plastrów
szynki ( najlepiej dość wąskiej ale podłużnej)1 szklanka
mleka1 łyżka
masła2 łyżki
musztardy sarepskiej150 g tartego
sera żółtego + łyżka do posypania po wierzchu1 duża
cebula1 duży
pomidorsól ,
pieprzposiekany
szczypiorekPrzygotowanie:
Jajka myjemy gotujemy na twardo z dodatkiem
soli 7-8 min. Przelewamy zimną
wodą obieramy. Przekrawamy na pół pionowo. Każdy plasterek
szynki przekrawamy w z dłuż , zawijamy
jajko na krzyż.( jeden plasterek
szynkę przekrojona na pół na 1 połówkę
jajka)W garnuszku podgrzewamy
mleko z
masłem oraz
musztardą , gdy składniki się połączą dodajemy
ser żółty energicznie mieszając.
Cebulę kroimy w piórka układamy na dnie naczynia żaroodpornego , zalewamy przygotowanym sosem , oprószamy obficie
solą i
pieprzem . Na wierch kładziemy zawinięte
jajka , po bokach umytego i pokrojonego w kostkę
pomidora. Całość posypujemy resztą
sera żółtego. Zapiekamy 10 min pod przykryciem po czym odkrywamy i zapiekamy kolejne 15 min.Gotową zapiekankę posypujemy
szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub zimno.Smacznego