ßßß Cookit - przepis na Frittata, czyli zapiekany omlet

Frittata, czyli zapiekany omlet

nazwa

Wykonanie

Frittata, czyli w wielkim skrócie (jak wyczytałam:) omlet zapiekany z warzywami, szynką i serem. Dziś debiutowała na moim stole śniadaniowym ale z czystym sumieniem polecam. Robi się ją łatwo, szybko i smakuje świetnie. Ja zrobiłam wersję mini w tartaletkach ale równie dobrze można zrobić w formie do tarty (koniecznie z pełnym dnem bo masa jest płynna) lub specjalnym naczyniu żaroodpornym.
składniki na tartelkę 14cm:
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól, pieprz
dowolne dodatki: szynka, boczek, pomidory, cebulka, ser zółty, ser feta
szczypiorek, pietruszka
odrobina masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy powoli przesianą mąkę i dokładnie razem łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę a następnie dorzucamy pokrojoną szynkę. Chwilę smażymy i przekładamy do wysmarowanej masłem tartaletki. Wlewamy jajka i wrzucamy resztę składników pokrojonych w kostkę.
Zapiekamy ok. 12-15 min. aż masa się zetnie.
Pomysł zaczerpnęłam stąd.
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/frittata-czyli-zapiekany-omlet.html