Wykonanie
Frittata, czyli w wielkim
skrócie (jak wyczytałam:) omlet zapiekany z warzywami,
szynką i
serem. Dziś debiutowała na moim
stole śniadaniowym ale z czystym sumieniem polecam. Robi się ją łatwo, szybko i smakuje świetnie. Ja zrobiłam wersję mini w tartaletkach ale równie dobrze można zrobić w formie do tarty (koniecznie z pełnym dnem bo masa jest płynna) lub specjalnym naczyniu żaroodpornym.
składniki na tartelkę 14cm:2
jajka2 łyżki
mąki2 łyżki
mlekasól,
pieprzdowolne dodatki:
szynka,
boczek,
pomidory,
cebulka,
ser zółty,
ser fetaszczypiorek,
pietruszkaodrobina
masłaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem, dodajemy powoli przesianą
mąkę i dokładnie razem łączymy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno
cebulkę a następnie dorzucamy pokrojoną
szynkę. Chwilę smażymy i przekładamy do wysmarowanej
masłem tartaletki. Wlewamy
jajka i wrzucamy resztę składników pokrojonych w kostkę.Zapiekamy ok. 12-15 min. aż masa się zetnie.
Pomysł zaczerpnęłam stąd.Smacznego!