Wykonanie
Dziś podzielę się z
Wami przepisem na szybki i tani obiad. Smażony
ryż z
jajkiem i
pieczarkami towarzyszył mi kiedyś dość często. Teraz robię go rzadziej, w
sumie nie wiem
czemu ;) Ostatnio przypomniałam sobie znów o tym smacznym daniu, gdy w lodówce znalazłam kilka
pieczarek (po weekendowej pizzy). I bardzo się z tego powodu cieszę, bo taki
ryż jest naprawdę smaczny. Myślę, że znów
będę go często przygotowywać. Spróbujcie, zachęcam.

Składniki: (na 2 porcje)100 g
ryżu - u mnie pełnoziarnisty Uncele Bens1 mała
cebulka5
pieczarek1
jajko klasy L
sól i
pieprz do smaku1-2 łyżki dowolnego tłuszczu do smażenia *do podania:
pomidor i
szczypiorek* u mnie mix
olejów, ale sprawdzi się również
masło lub
olej czy
oliwaPrzygotowanie:
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu (uważając, żeby go nie rozgotować).
Cebulkę drobno kroimy.
Pieczarki obieramy i kroimy w grubszą kostkę (używam samych kapeluszy).
Cebulkę i
pieczarki obsmażamy na tłuszczu. Zmniejszamy płomień. Wbijamy
jajko, rozprowadzamy je szybko po patelni mieszając z
pieczarkami i
cebulką (jakbyśmy robili jajecznicę), ale nie nie pozwalamy mu się całkowicie ściąć. Dodajemy szybko ugotowany
ryż i całość mieszamy chwilkę smażąc, aż
jajko się zetnie. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem, próbujemy.Podajemy od razu. Wierzch posypujemy
szczypiorkiem. Potrawę podajemy np. w towarzystwie świeżych
pomidorów.

Smacznego