Wykonanie
Samo zdrowie na talerzu. Wyśmienita
ryba w chrupiącej i aromatycznej panierce. Do tego polski akcent w postaci
kaszy gryczanej, ale połączonej z
awokado i
papryką.

Składniki (na 2 porcje):
Ryba2
filety z białej ryby bez ości i skóry (u mnie
dorsz)1
jajkook 2 czubatych łyżek
mąkiok 2 garści obranych
pistacjiskórka z jednej
limonkisok z 1/2
limonkiodrobina
soli i
pieprzuolej roślinny + ok 1/2 łyżki
masła do smażenia
Kaszaok 1 kubek ugotowanej
kaszy gryczanej (gotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 100-150 g
kaszy)1 dojrzałe
awokado2 małe
papryki (u mnie żółta i czerwona)ok łyżki
oliwy z oliweksok z 1/2
limonkisól,
pieprz, ok łyżeczki
suszonego estragonu do smaku, opcjonalnie odrobinę
ostrej paprykiPrzygotowanie:
Ryba:
Rybę wyjmujemy z lodówki, skrapiamy
sokiem z limonki i oprószamy
solą i
pieprzem, odstawiamy na ok 10 minut żeby nabrała temperatury pokojowej. W międzyczasie
pistacje drobno siekamy i mieszamy z posiekaną skórką z
limonki.
Rybę oprószamy
mąką, obtaczamy w roztrzepanym
jajku i panierujemy w orzechach. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy
rybę po ok kilka minut z obu stron, żeby panierka lekko się zrumieniła.
Kasza: Ugotowaną, jeszcze gorącą
kaszę gryczaną mieszamy z pokrojoną w kostkę
papryką i pokrojonym
awokado. Dodajemy
oliwę,
sok z limonki oraz
przyprawy.
Kaszę podajemy na ciepło.
