Wykonanie
Cześć =) Oczywistym jest, że
dorsz najlepiej smakuje nad morzem. Wtedy, kiedy szumi
woda.Możemy jednak zrobić takiego samego
dorsza (lub dużo lepszego niż w nadmorskiej smażalni) u siebie w domu.Dziś zapraszam na smażonego
dorsza, którego podałem ze smażonymi
ziemniakami i surówką z
kiszonej kapusty. Jednak w prawidłowy sposób smażonego
dorsza należy podawać na papierowych tackach i z plastykowymi sztućcami, ponieważ z papierowej tacki bardziej smakują (oczywiście z dodatkiem frytek i surówki).Poczujmy się jak nad polskim morzem, nawet w środku zimy! Serdecznie polecam!
Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2
filety z dorsza (najlepiej
polędwica z
dorsza, ale mogą być też zwykłe płaty, jak w tej wersji)- tłuszcz (
olej,
oliwa,
masło)-
sól-
mąka do panierowania- frytki/smażone
ziemniaki- ulubiona sałatka/surówkaSposób wykonania:1) Wypatroszone
ryby moczymy przez chwilę w wodzie i dokładnie osuszamy.2) Osuszone
filety z dorsza solimy z 2 stron, na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej mieszankę
oleju roślinnego i
masła klarowanego). Tłuszczu na patelnie dodajemy tyle, żeby pokryła się jego półcentymetrową warstwą.3)
Ryby panierujemy w
mące, strzepując jej nadmiar.4)
Ryby kładziemy na gorący tłuszcz (tak gorący, żeby od razu zaczęły się smażyć) i smażymy po 3 minuty z każdej strony, na dość mocnym ogniu na początku, żeby nie dostało się do nich zbyt dużo tłuszczu.5) Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.6) Na koniec dodajmy na
dorsza odrobinę świeżo zmielonej
soli morskiej.
Smacznego =)