ßßß
Potrzebne będą (na 2 porcje):- 2 filety z dorsza (najlepiej polędwica z dorsza, ale mogą być też zwykłe płaty, jak w tej wersji)- tłuszcz (olej, oliwa, masło)- sól- mąka do panierowania- frytki/smażone ziemniaki- ulubiona sałatka/surówkaSposób wykonania:1) Wypatroszone ryby moczymy przez chwilę w wodzie i dokładnie osuszamy.2) Osuszone filety z dorsza solimy z 2 stron, na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej mieszankę oleju roślinnego i masła klarowanego). Tłuszczu na patelnie dodajemy tyle, żeby pokryła się jego półcentymetrową warstwą.3) Ryby panierujemy w mące, strzepując jej nadmiar.4) Ryby kładziemy na gorący tłuszcz (tak gorący, żeby od razu zaczęły się smażyć) i smażymy po 3 minuty z każdej strony, na dość mocnym ogniu na początku, żeby nie dostało się do nich zbyt dużo tłuszczu.5) Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.6) Na koniec dodajmy na dorsza odrobinę świeżo zmielonej soli morskiej.
Smacznego =)