ßßß
Zaczynamy od surówki:Składniki:2 marchewki1 jabłkogarstka orzechów włoskichgarstka suszonej żurawiny (myślę, że np. rodzynki też będą pasować)1 mały kubeczek jogurtu naturalnego1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej) – to opcjonalniełyżeczka soku z cytrynysól, pieprz do smaku, opcjonalnie jeszcze szczypta słodkiej papryki w proszkuPrzygotowanie:Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach, następnie zetrzeć również jabłko (zostawiłam ze skórką). Dodać posiekane na drobniejsze kawałki orzechy i suszoną żurawinę. Wszystko skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt naturalny, tahini, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Najlepiej jak surówką się trochę przegryzie przed podaniem.
Frytki z batatów:Składniki :1 duży batat (słodki ziemniak)1 łyżka oleju roślinnego (dałam rzepakowy)przyprawy: około łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki kminu rzymskiego, sól oraz pieprzPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Batata obrać ze skórki i pokroić na kształt frytek, ułożyć na blaszce do pieczenia. Frytki skropić delikatnie olejem, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawami i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki były równomiernie doprawione i naoliwione. Ziemniaki włożyć do piekarnika i piec około godziny aż będą miękkie.RybkaSkładniki:około 300-400 gramów filetu z białej ryby (dałam dorsza)sok z połówki cytrynysól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej paprykiPrzygotowanie:Rybę wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Ułożyć ją na papierze do pieczenia, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawami. Następnie szczelnie zawinąć papier, tak aby powstała sakiewka z rybą i z przestrzenią w środku na gromadzenie się pary. Sakiewkę włożyć do nagrzanego piekarnika (nagrzany na 190 stopni, najlepiej rybę dołożyć po prostu do batatów, jeśli robimy wszystko razem) i piec przed około 18 minut (zależy od grubości i wielkości ryby).