Wykonanie
Wszyscy chyba lubią to połączenie. Trochę je odmieniłam i dodałam lekko orientalnych przypraw, a zwykłe
ziemniaki zamieniłam na
bataty. Przyznam, że
bataty lubię dużo bardziej. W tym przepisie doprawiłam je lekko orientalnie słodką i
ostrą papryką i
kminem rzymskim, wyszły bardzo dobre. Surówka z
marchewki i
jabłka również jest standardowym dodatkiem do
ryby, do swojej dodałam jednak
orzechy,
suszoną żurawinę i
jogurt naturalny.
Rybka jest przyrządzoną moim ostatnio ulubionym sposobem tzn, pieczona w piekarniku w sakiewce. Dzięki
czemu jest na prawdę soczysta i rozpływa się w ustach. Proporcje składników są na 2 porcje.

Zaczynamy od surówki:Składniki:2
marchewki1
jabłkogarstka
orzechów włoskichgarstka
suszonej żurawiny (myślę, że np.
rodzynki też będą pasować)1 mały kubeczek
jogurtu naturalnego1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej) – to opcjonalniełyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprz do smaku, opcjonalnie jeszcze szczypta
słodkiej papryki w proszkuPrzygotowanie:
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dość drobnych oczkach, następnie zetrzeć również
jabłko (zostawiłam ze skórką). Dodać posiekane na drobniejsze kawałki
orzechy i
suszoną żurawinę. Wszystko skropić
sokiem z cytryny, dodać
jogurt naturalny, tahini, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Najlepiej jak surówką się trochę przegryzie przed podaniem.

Frytki z
batatów:Składniki :1 duży
batat (słodki
ziemniak)1 łyżka
oleju roślinnego (dałam rzepakowy)
przyprawy: około łyżeczka
słodkiej papryki, pół łyżeczki
ostrej papryki, pół łyżeczki
suszonego oregano, pół łyżeczki
kminu rzymskiego,
sól oraz
pieprzPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Batata obrać ze skórki i pokroić na kształt frytek, ułożyć na blaszce do pieczenia. Frytki skropić delikatnie
olejem, oprószyć
solą,
pieprzem oraz
przyprawami i dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki były równomiernie doprawione i naoliwione.
Ziemniaki włożyć do piekarnika i piec około godziny aż będą miękkie.
RybkaSkładniki:około 300-400 gramów
filetu z białej ryby (dałam
dorsza)sok z połówki
cytrynysól,
pieprz, szczypta słodkiej i
ostrej paprykiPrzygotowanie:
Rybę wyjąć wcześniej z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Ułożyć ją na papierze do pieczenia, skropić
cytryną, oprószyć
solą,
pieprzem oraz
przyprawami. Następnie szczelnie zawinąć papier, tak aby powstała sakiewka z
rybą i z przestrzenią w środku na gromadzenie się pary. Sakiewkę włożyć do nagrzanego piekarnika (nagrzany na 190 stopni, najlepiej
rybę dołożyć po prostu do
batatów, jeśli robimy wszystko razem) i piec przed około 18 minut (zależy od grubości i wielkości
ryby).