Wykonanie

Składniki: (na 3 porcje):1/2 kubka
kaszy gryczanej1
cukiniapęczek
jarmużuoliwa z oliwek1 duża
czerwona cebulaokoło 3 ząbki
czosnku1/2 kostki
fetygarstka lekko uprażonych na suchej patelni
orzeszków piniiprzyprawy: sporo
suszonego oregano, suszonej
bazylii, słodka i
ostra papryka w proszku, szczypta mielonego
cynamonu i
gałki muszkatołowejnatka pietruszki (opcjonalnie)
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, na patelnię dodajemy około 1 łyżki
oliwy z oliwek, dodajemy
cebulę i lekko szklimy. Dodajemy posiekane ząbki
czosnku, smażymy jeszcze chwilkę. Wsypujemy
kaszę i chwilę ją prażymy (aby nabrała temperatury, ale się nie zrumieniła), zalewamy około
kubkiem wody, lekko solimy, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut (ogólnie
kasza jaglana gotuje się około 20 minut, ale należy sprawdzić na opakowaniu).
Cukinię kroimy w dość cienkie plasterki, skrapiamy lekko
oliwą, solimy,
pieprzymy i posypujemy
oregano,
bazylią i słodką i
ostrą papryką. Następnie
cukinię smażymy, najlepiej na patelni grillowej, ale można też na zwykłej (pamiętajmy tylko żeby nie dać za dużo
oliwy z oliwek), do czasu aż
cukinia zmięknie i będzie zrumieniona.Kiedy
kasza jest już prawie ugotowana, dodajemy pokrojone liście
jarmużu, dokładnie mieszamy i gotujemy aż zmiękną (kilka minut). Dodajemy sporą ilość
suszonego oregano,
bazylii, trochę
papryki ostrej i dosłownie po szczypcie
cynamonu i
gałki muszkatołowej, doprawiamy do smaku.Kiedy
kasza jest już miękka i wchłonęła całą
wodę, dodajemy
cukinię, chwilkę jeszcze gotujemy. Następnie wsypujemy
orzeszki pinii, wierzch posypujemy pokruszoną
fetą oraz
natką pietruszki.To danie jest super na zimno i na ciepło, i doskonale nadaje się do zabrania ze sobą do lunch
boxu do pracy czy na uczelnię!