Wykonanie
Kasza gryczana często kojarzy nam się po prostu z dodatkiem do obiadu (do kotletów mielonych i
buraczków). Tymczasem ma ona w sobie ogromny potencjał i można z niej zrobić na prawdę ciekawe dania. Moja propozycja to
kasza gryczana z dodatkiem
czerwonej cebuli,
czosnku,
papryki oraz dyni. Do tego aromatyczne
przyprawy i hiszpańska ostra
kiełbaska chorizo. To danie przygotowuje się wyjątkowo szybko i jest doskonałe na obiad lub kolację.Składniki (na 2 porcje):szklanka
kaszy gryczanej1
czerwona paprykaok 150 g dyni – upieczonej lub ugotowanej*1
czerwona cebula1-2 ząbki
czosnkuok 150 g
kiełbaski chorizo (ja miałam w plasterkach, ale lepiej kupić całą i pokroić samemu)ok 50 g
sera feta (może też być po prostu
biały ser)
sól,
pieprzprzyprawy:
suszone oregano, suszona
bazylia, słodka i
ostra papryka ew. np.
natka pietruszki*
dynie należy obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka, ew. można ją upiec w piekarniku, lekko skropioną
oliwą z oliwek,
solą i
pieprzem.Przygotowanie:
Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu (w osolonej wodzie). Na patelnie wrzucamy pokrojoną
kiełbaskę chorizo i smażymy aż zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy posiekaną
czerwoną cebulę, lekko szklimy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę
paprykę i
czosnek. Wszystko smażymy kilka minut aż
papryka będzie już w miarę miękka. Na koniec dorzucamy
kaszę gryczaną i pokrojoną w kostkę
dynię. Doprawiamy do smaku i wszystko smażymy jeszcze chwilę, aby aromaty się przeniknęły. Podajemy gorące posypane pokruszonym
serem.

