Wykonanie
Prosto, szybko i smacznieIdealna na obiad,albo na kolacje, nada się również do zabrania np. do pracy lub na uczelnie

Składniki (na całą patelnie):1 mała
czerwona cebula1 ząbek
czosnku2 ugotowane wcześniej
ziemniaki1
czerwona paprykaok 100 g
kiełbasy chorizo3
jajka1-2 łyżki
śmietany (opcjonalnie)ew 1 łyżeczka
oliwyprzyprawy:
sól,
pieprz, suszona
bazylia,
suszone oregano, świeża
natka pietruszki lub
bazylia na wierzchew. kawałek
żółtego seraPrzygotowanie:Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnie, wytopić z niego tłuszcz, dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę i zeszklić (można dodać dodatkowo łyżeczkę
oliwy, żeby nie przypalić
cebuli). Następnie dodać drobno pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek
czosnku oraz dorzucić pokrojoną w kostkę
paprykę. Wszystko smażyć kilka minut, aż
papryka zmięknie. W tym czasie do miseczki wbić
jajka, dodać
śmietanę, doprawić i dokładnie rozmieszać widelcem. Kiedy
papryka będzie już w miarę miękka ułożyć na patelni pokrojone w plasterki (max 0.5 cm grubości)
ziemniaki i zalać wszystko masą jajeczną. Delikatnie poprzesuwać składniki
łopatką, tak aby masa jajeczna wlała się wszędzie. Przykryć i smażyć na małym ogniu ok 5-10 minut, aż do czasu kiedy
jajka się zetną. Wierzch można posypać
startym serem i świeżymi
ziołami.
