ßßß
przepis pochodzi z blogu "W kuchennym oknie"0,5 kg ugotowanych ziemniaków5 jajek20 dag kiełbasy (dałam czosnkową)100 gram sera żółtego startego na dużych oczachsól, pieprz, gałka muszkatałowaZiemniaki przepuszczamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Żółtka miksujemy z serem, dodajemy porcjami ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy niewielkie porcje masy , formujemy placki i na wierzch lekko wciskamy po 2-3 plasterki kiełbasy. Smażymy dość intensywnie z obu stron na złoty kolor. Podajemy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i cząstkami pomidorów. Można dać na placuszki kleksy keczupu.