Wykonanie
Błyskawiczny obiad, jeśli mamy ziemniaczki pozostałe z obiadu, placuszki są bardzo syte i smaczne :)
przepis pochodzi z blogu "W kuchennym oknie"0,5 kg ugotowanych
ziemniaków5
jajek20 dag
kiełbasy (dałam
czosnkową)100 gram
sera żółtego startego na dużych oczach
sól,
pieprz, gałka muszkatałowa
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Żółtka miksujemy z
serem, dodajemy porcjami
ziemniaki. Dodajemy
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Na patelnię z rozgrzanym
olejem kładziemy niewielkie porcje masy , formujemy placki i na wierzch lekko wciskamy po 2-3 plasterki
kiełbasy. Smażymy dość intensywnie z obu stron na złoty kolor. Podajemy z drobno pokrojonym
szczypiorkiem i cząstkami
pomidorów. Można dać na placuszki kleksy
keczupu.