Składniki:około 6 dużych ziemniaków450g szpinaku rozmrożonego i dobrze odsączonego na sitku (możemy tez użyć świeżego)około 350 g żółtego sera ( ja dajęser typu gouda )400g (duży kubek) gęstej śmietany4 duże ząbki czosnkupieprzsólłyżeczka masła do posmarowania naczynia żaroodpornegoZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli mamy mrożony szpinak – rozmrażamy go i odsączamy na sitku.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w plastry.Ser ścieramy na tarce. W misce przygotowujemy sos – mieszamy śmietanę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i połową startego sera. Doprawiamy solą i pieprzem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy 40 minut.