ßßß
Potrzebujemy:1 kg ziemniaków, najlepiej młodych450 g szpinaku mrożonego w liściach ( jeśli jest sezon to używamy świeżego)szklanka śmietany20 dkg szynki, kiełbasy lub pikantne chorizo (z chorizo jest przepyszne)20 dkg sera żółtego1 żółtko z jajka2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz, mielona gałka muszkatałowa
Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy 5 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i układamy w, natłuszczonym oliwą, żarootpornym naczyniu. Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem, ścieramy trochę sera. Szpinak rozmrażamy, odsączamy i razem z wyciśniętym czosnkiem dusimy na oliwie ok.10 min. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szpinak i pokrojoną szynkę układamy na ziemniakach, posypujemy startym serem. Śmietanę łączymy z jajkiem, dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatałowej, dodajemy do smaku sól, pieprz i polewamy zapiekankę.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok.45 minut. Gotowe!!!SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: