Wykonanie
Potrzebujemy:1 kg
ziemniaków, najlepiej
młodych450 g
szpinaku mrożonego w liściach ( jeśli jest sezon to używamy świeżego)szklanka
śmietany20 dkg
szynki,
kiełbasy lub pikantne chorizo (z chorizo jest przepyszne)20 dkg
sera żółtego1
żółtko z
jajka2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz, mielona gałka muszkatałowa
Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy 5 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i układamy w, natłuszczonym
oliwą, żarootpornym naczyniu.
Ziemniaki posypujemy
solą i
pieprzem, ścieramy trochę
sera.
Szpinak rozmrażamy, odsączamy i razem z wyciśniętym
czosnkiem dusimy na
oliwie ok.10 min. Pod koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Szpinak i pokrojoną
szynkę układamy na ziemniakach, posypujemy
startym serem.
Śmietanę łączymy z
jajkiem, dodajemy pół łyżeczki
gałki muszkatałowej, dodajemy do smaku
sól,
pieprz i polewamy zapiekankę.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok.45 minut. Gotowe!!!SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy: