ßßß
Składniki:
4 duże papryki czerwone1 czerwona cebula1 łyżka masła1 duży ziemniak4 łyżki kwaśnej śmietanysól i pieprznatka pietruszki1 łyżeczka świeżo skrojonej papryczki chilliDodatkowo:2 kromki pieczywa tostowego1 jajkosól i pieprz4 łyżki sera żółtego (dowolny ser żółty)Przygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, i włożyć pod grill na 15 minut, temperatura 190 stopni.Po wyjęciu z grilla, usunąć skórkę i pokroić w paski.Masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.Po 5 minutach dodać paprykę, papryczkę chilli, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Wlać 0,75 l wody. Gotować przez 25 minut na małym ogniu.Przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki oraz śmietanę. Gdy gotowe zdjąć z ognia i zmiksować.Grzanki. Chleb włożyć do tostera, gdy gotowy, każdą kromkę przekroić na pół. Na talerzyku rozbić jajko. dodać szczyptę soli i pieprzu oraz drobno starty ser. Każdą kromkę obtoczyć dokładnie w masie jajecznej. łożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika na 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.Zupę podawać z grzanką i kawałkami grillowanej papryki. Smacznego.