ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonej papryki

Zupa z czerwonej papryki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych zup, a jest nią zupa paprykowa. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, w miarę szybka a do tego smakowita. Co chcieć więcej.
Zaserwowałam ją z grzanką dlatego też pokażę Wam także jak taką grzankę zrobić.
Red pepper soup
Składniki:
4 duże papryki czerwone
1 czerwona cebula
1 łyżka masła
1 duży ziemniak
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
natka pietruszki
1 łyżeczka świeżo skrojonej papryczki chilli
Dodatkowo:
2 kromki pieczywa tostowego
1 jajko
sól i pieprz
4 łyżki sera żółtego (dowolny ser żółty)
Przygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, i włożyć pod grill na 15 minut, temperatura 190 stopni.
Po wyjęciu z grilla, usunąć skórkę i pokroić w paski.
Masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.
Po 5 minutach dodać paprykę, papryczkę chilli, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Wlać 0,75 l wody. Gotować przez 25 minut na małym ogniu.
Przed końcem gotowania dodać natkę pietruszki oraz śmietanę. Gdy gotowe zdjąć z ognia i zmiksować.
Grzanki. Chleb włożyć do tostera, gdy gotowy, każdą kromkę przekroić na pół. Na talerzyku rozbić jajko. dodać szczyptę soli i pieprzu oraz drobno starty ser. Każdą kromkę obtoczyć dokładnie w masie jajecznej. łożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika na 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.
Zupę podawać z grzanką i kawałkami grillowanej papryki. Smacznego.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/zupa-paprykowa.html