Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych zup, a jest nią zupa paprykowa. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, w miarę szybka a do tego smakowita. Co chcieć więcej.Zaserwowałam ją z grzanką dlatego też pokażę Wam także jak taką grzankę zrobić.Red pepper soup
Składniki:
4 duże
papryki czerwone1
czerwona cebula1 łyżka
masła1 duży
ziemniak4 łyżki kwaśnej
śmietanysól i
pieprznatka pietruszki1 łyżeczka świeżo skrojonej
papryczki chilliDodatkowo:2 kromki
pieczywa tostowego1
jajkosól i
pieprz4 łyżki
sera żółtego (dowolny
ser żółty)Przygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z pestek, i włożyć pod grill na 15 minut, temperatura 190 stopni.Po wyjęciu z grilla, usunąć skórkę i pokroić w paski.
Masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę
cebulę. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.Po 5 minutach dodać
paprykę,
papryczkę chilli, 1 łyżeczkę
soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę
ziemniaka. Wlać 0,75 l
wody. Gotować przez 25 minut na małym ogniu.Przed końcem gotowania dodać
natkę pietruszki oraz
śmietanę. Gdy gotowe zdjąć z ognia i zmiksować.Grzanki.
Chleb włożyć do tostera, gdy gotowy, każdą kromkę przekroić na pół. Na talerzyku rozbić
jajko. dodać szczyptę
soli i
pieprzu oraz drobno
starty ser. Każdą kromkę obtoczyć dokładnie w
masie jajecznej. łożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika na 7-8 minut w temperaturze 180 stopni.Zupę podawać z grzanką i kawałkami grillowanej
papryki. Smacznego.