ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Krem z pieczonych pomidorów i papryki

nazwa

Wykonanie

Przepyszny krem z pieczonych warzyw -pomidory, papryka, cebula i czosnek nadają mu wspaniały smak, a zapach w domu przy przygotowywaniu jest po prostu obłędny..
SKŁADNIKI
1kg pomidorów
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnków
sól,
pieprz,
chili
150 g sera feta
świeża bazylia
350ml bulionu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry.
Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką do dołu). Cebulę obieramy i kroimy na połowę i dodajemy do warzyw razem z ząbkami czosnku w łupinkach. Pieczemy razem przez pół godziny.
Jeśli po tym czasie papryka nie jest mocno spieczona (czarna skórka) - zostawiamy ją jeszcze na parę minut w piekarniku. Resztę warzyw zdejmujemy z blachy. Kroimy na mniejsze kawałki pomidory i cebulę, łuskamy czosnek z łupin i wrzucamy do garnka. Gdy papryka "dojdzie" wrzucamy ją na około 10 min. do jednorazowej reklamówki i szczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.
Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/10/krem-z-pieczonych-pomidorow-i-papryki.html