Wykonanie
Przepyszny krem z pieczonych warzyw -
pomidory,
papryka,
cebula i
czosnek nadają mu wspaniały smak, a zapach w domu przy przygotowywaniu jest po prostu obłędny..SKŁADNIKI
1kg
pomidorów2
czerwone papryki1
czerwona cebula5 ząbków
czosnkówsól,
pieprz,
chili150 g
sera fetaświeża
bazylia350ml
bulionuPRZYGOTOWANIEPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry.
Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką do dołu).
Cebulę obieramy i kroimy na połowę i dodajemy do warzyw razem z ząbkami
czosnku w łupinkach. Pieczemy razem przez pół godziny.Jeśli po tym czasie
papryka nie jest mocno spieczona (czarna skórka) - zostawiamy ją jeszcze na parę minut w piekarniku. Resztę warzyw zdejmujemy z blachy. Kroimy na mniejsze kawałki
pomidory i
cebulę, łuskamy
czosnek z łupin i wrzucamy do garnka. Gdy
papryka "dojdzie" wrzucamy ją na około 10 min. do jednorazowej reklamówki i szczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym
bulionem i miksujemy za pomocą blendera.Doprawiamy
solą,
pieprzem i szczyptą
chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę
fetą i listkami
bazylii.Smacznego :)