ßßß
1kg pomidorów2 czerwone papryki1 czerwona cebula5 ząbków czosnkówsól,pieprz,chili150 g sera fetaświeża bazylia350ml bulionuPRZYGOTOWANIEPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry.
Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy na blaszce (tym razem skórką do dołu). Cebulę obieramy i kroimy na połowę i dodajemy do warzyw razem z ząbkami czosnku w łupinkach. Pieczemy razem przez pół godziny.Jeśli po tym czasie papryka nie jest mocno spieczona (czarna skórka) - zostawiamy ją jeszcze na parę minut w piekarniku. Resztę warzyw zdejmujemy z blachy. Kroimy na mniejsze kawałki pomidory i cebulę, łuskamy czosnek z łupin i wrzucamy do garnka. Gdy papryka "dojdzie" wrzucamy ją na około 10 min. do jednorazowej reklamówki i szczelnie zawiązujemy. Po tym czasie bardzo łatwo ściągamy z niej skórkę i dodajemy do reszty warzyw. Zalewamy je gorącym bulionem i miksujemy za pomocą blendera.Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Podajemy gorący krem z pokrojoną w kosteczkę fetą i listkami bazylii.Smacznego :)
