ßßß
Cookit - przepis na Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege)
Składniki
Cebula
Cukinia
Cynamon
Czosnek
Feta
Kasza gryczana
Koncentrat pomidorowy
Koper
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Oregano
Parmezan
Pieprz
Sól
Wykonanie
Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 10 , 00 złSKŁADNIKI:2 duże
cukinie
100 g
sera feta
2 łyżki tartego
parmezanu
100 g
kaszy gryczanej
1 mała
cebula
1/4
kopru
włoskiego (fenkuł)3 łyżki pasty pomidorowej2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego
1 ząbek
czosnku
1 garść
natki pietruszki
1/2 łyżeczki
cynamonu
1 łyżeczka
oregano
sól
,
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną
wstawiamy do gotowania.
Cukinię
myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne.
Fetę
kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę
i
koper
włoski. Dodajemy pastę
pomidorową
,
koncentrat pomidorowy
oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek
. Następnie dorzucamy ugotowaną
kaszę gryczaną
i posiekaną
natkę pietruszki
. Farsz doprawiamy
solą
,
pieprzem
,
oregano
i
cynamonem
. Dokładnie mieszamy i faszerujemy
cukinię
.Faszerowane
cukinie
układamy na blaszce skropionej
oliwą
. Z wierzchu posypujemy tartym
parmezanem
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 35 min. Smacznego.
Źródło:
http://kulinarnyja.blogspot.com/2016/04/cukinia-faszerowana-kasza-gryczana-i.html
Przepisy powiązane
Zapiekanka z cukinii, dyni i kaszy gryczanej
Zapiekanka z cukinii, dyni i kaszy gryczanej
Zapiekanka z cukinii, dyni i kaszy gryczanej
Zapiekanka z cukinii, dyni i kaszy gryczanej
Zapiekanka z cukinii, dyni i kaszy gryczanej
Składniki powiązane (0)