ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege)

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege)

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla 2 osób
Koszt przygotowania: 10 , 00 zł
SKŁADNIKI:
2 duże cukinie
100 g sera feta
2 łyżki tartego parmezanu
100 g kaszy gryczanej
1 mała cebula
1/4 kopru włoskiego (fenkuł)
3 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 garść natki pietruszki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania.
Cukinię myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Dokładnie mieszamy i faszerujemy cukinię.
Faszerowane cukinie układamy na blaszce skropionej oliwą. Z wierzchu posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 35 min. Smacznego.
Źródło:http://kulinarnyja.blogspot.com/2016/04/cukinia-faszerowana-kasza-gryczana-i.html