Wykonanie

Składniki (na około 6 burgerów):Burgeryokoło 450 g filetu z
łososia1/2 szklanki
kaszy jaglanejokoło 150 g
szpinaku1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1
jajko4 łyżki pestek z dyni2 łyżki
płatków owsianychsól,
pieprz, szczypta
gałki muszkatołowej, odrobina
soku z cytrynyolej do smażeniaSos1
czerwona cebula1 duża
marchewka1 ząbek
czosnku1 czubata łyżka
masła orzechowego1 łyżka
oliwy z oliwek1 szklanka passaty pomidorowej*
sól,
pieprz,
suszone oregano,
bazylia, ewentualnie odrobina
cukru do smaku* zamiast passaty można użyć np siekanych
pomidorów z puszki albo po prostu sporej ilości świeżych
pomidorów bez skórki + odrobina
koncentratu pomidorowego.Przygotowanie:Burgery
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Na patelnię wlewamy łyżkę
oliwy z oliwek, dodajemy posiekany bardzo drobno ząbek
czosnku oraz
szpinak. Wszystko smażymy kilka minut aż
szpinak zwiędnie i pozbędzie się całej
wody.Przygotowujemy
łososia: pozbywamy się skóry i ości, drobno siekamy (mniej więcej tak jak na tatara, w drobną kostkę, ale nie na zupełną papkę).
Pestki dyni oraz
płatki owsiane mielimy (np. w malakserze lub młynku do
kawy) dość drobno.Do sporej miski wkładamy
łososia, przestudzoną
kaszę jaglaną,
szpinak, dosypujemy pestki i
płatki owsiane, wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić ręką). Następnie doprawiamy:
sól,
pieprz, odrobina
gałki muszkatołowej oraz odrobina
soku z cytryny. Kiedy wszystkie składniki są już chłodne, wbijamy
jajko i znowu dokładnie wyrabiamy. Masa powinna być zwarta i powinno się z niej dać dość łatwo formować burgery, jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej zmielonych pestek, albo trochę
bułki tartej.Na patelni rozgrzewamy odrobinkę
oleju roślinnego (dosłownie łyżkę, jeśli używamy patelni teflonowej nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu), po kolei smażymy burgery po około 2 minuty z każdej strony (nie za długo, żeby
łosoś nadal był soczysty) do uzyskania chrupiącej skórki. Burgery są bardzo delikatne! Myślę, że możemy burgery również upiec w piekarniku lub zrobić na patelni grillowej.SosW międzyczasie przygotowujemy sos.Do garnuszka lub na patelnię wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę oraz
czosnek. Wszystko smażymy kilka minut aż
cebula się zeszkli. Dodajemy startą (na średnich oczkach)
marchewkę i jeszcze chwilkę smażymy aż składniki się połączą. Dodajemy
masło orzechowe, odrobinę
soli,
pieprzu (lub
ostrej papryki w proszku),
zioła, oraz zalewamy passatą
pomidorową. Przykrywamy i dusimy przez około 30 minut, aż
marchewka będzie miękka. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sos powinien być dosyć gęsty, lekko słodki od
marchewki i
masła orzechowego oraz lekko kwaśny i
pomidorowy. Doskonale pasuje on do burgerów!Burgery oczywiście możemy zjeść tylko z sosem (ja tak zrobiłam), albo skomponować całego tradycyjnego burgera: przepis na
bułki – tu, dodać np
pomidora,
sałatę,
czerwoną cebulę, razem z sosem powinno być pyszne!Smacznego!
