Wykonanie
Połączenie
mięsa i ryby?
Czemu nie! Przyznam, że to danie wyszło bardzo ciekawie.
Soczewica z dodatkiem
suszonych pomidorów,
marchewki oraz chorizo jest bardzo aromatyczna i doskonale uzupełnia wyrazisty smak
łososia.

Składniki (na 2 porcje):około 300 g filetu z
łososia1/3 szklanki
czerwonej soczewicyokoło 50 – 75 g
kiełbaski chorizo1
czerwona cebula1
marchewka2-3
suszone pomidory*około szklanka passaty pomidorowejodrobina
soku z cytrynypół łyżeczki
suszonego oregano, pół łyżeczki suszonej
bazyliisól,
pieprz* ja używam suchych
suszonych pomidorów, ale takie w
oliwie też się nadają.Przygotowanie:
Kiełbaskę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Kiedy z
kiełbaski wytopi się tłuszcz, dodajemy posiekaną drobno
cebulę i smażymy kilka minut aż lekko się zeszkli. Dorzucić startą na grubych oczkach
marchewkę. Następnie dodać
soczewicę, zalać ją około szklanką
wody i szklanką passaty pomidorowej. Od razu dodać
suszone pomidory, suszoną
bazylię,
oregano, dokładnie wymieszać i przykryć. Gotować przez około 15 minut.
Rybę oprószyć lekko
solą,
pieprzem oraz skropić
sokiem z cytryny.
Rybę ułożyć na gotującej się
soczewicy i zanurzyć w sosie. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut (w zależności od grubości
łososia), w mniej więcej połowie gotowania przekręcić
rybę. Na sam koniec
soczewicę doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Wskazówki:Łączny czas gotowania
czerwonej soczewicy, której używałam to około 30 minut, łączny czas gotowania
ryby to około 20 minut. Jeśli mamy
soczewicę, która gotuje się dłużej lub krócej należy dostosować łączny czas gotowania.Danie można przygotować w wersji bez
mięsnej i zamiast
kiełbaski chorizo dać po prostu łyżkę
oleju roślinnego lub
oliwy z oliwek.
