ßßß
To zaległa sałatka z jesieni, takie mini-caprese z małych pomidorków, małych kulek mozzarelli , z łososiem w małych kawałkach. Tylko listki bazylii są normalnych rozmiarów. Przypomniałam sobie o niej widząc w sklepie małe pomidorki i pomyślałam, że i teraz można będzie ją bez problemów zrobić. Jest ciekawsza w strukturze, niż klasyczne caprese a dodatek łososia , pasującego zarówno do sera jak i pomidorów fajnie ją ożywia.W domu, wśród moich dzieci mam dwie opcje ulubionej caprese : córka woli tylko z oliwą, syn chętnie zjada przyprawioną octem winnym lub jabłkowym. Czasem robimy ją w bardziej dekoracyjnej wersji . Do tej prezentowanej dzisiaj, ze względu na łososia dodałam soku z cytryny i sporo pieprzu z młynka.10-15 dkg kulek mini-mozzarellityle samo małych pomidorkówok. 10 dkg łososia w małych kawałkachlistki bazyliisól, pieprz z młynkasok z cytryny wg gustu, oliwaPomidorki i kulki sera dzielimy na połówki, dodajemy kawałki łososia i listki bazylii. Posypujemy solą i pieprzem z młynka, polewamy lekko sokiem z cytryny i oliwą.Taka wersja caprese u mnie w domu cieszyła się dużym powodzeniem, mimo, że klasyczna jest jedną z ulubionych sałatek moich dzieci. Na gościach też kiedyś wypróbowałam , zrobiła wrażenie. Polecam na rodzinne ( i nie tylko ) imprezy.Smacznego !