ßßß
Scroll down for recipe in EnglishWęgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową(4 porcje)Składniki:170 g ulubionego makaronu500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na 2 cm kawałkisól i pieprz5 łyżeczek oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego1 duża cebula, pokrojona w kostkę1 papryka, pokrojona w kostkę2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki mąki2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 szklanka bulionu drobiowego1 łyżka octu jabłkowego3 łyżki śmietany 18%Przygotowanie:Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem.Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij mięso z patelni.Zmniejsz ogień do średniego, dodaj resztę oleju i włóż cebulę, paprykę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez kilka minut do miękkości.Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku, podsmaż przez 30 sekund. Wlej wino i gotuj je przez minutę zdrapując wszystko z dna patelni, po czym wlej ocet i bulion i doprowadź do wrzenia.Teraz dodaj wieprzowinę, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut lub do miękkości mięsa. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:170 g uncooked egg pasta500 g pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm piecessalt and pepper5 teaspoons olive oil or vegetable oil1 big onion, chopped1 bell pepper, chopped2-3 cloves od garlic, minced2 tablespoons all-purpose flour2 tablespoons tomato paste1 teaspoon chopped fresh thyme1 teaspoon hot paprika1/2 cup dry white wine1 cup chicken stock1 tablespoon cider vinegar3 tablespoons sour creamPreparation:Cook pasta according to package directions, drain and set aside. Sprinkle pork with salt and pepper.Heat a large skillet over medium-high heat., add 2 teaspoons oil, next add pork and cook 4 minutes, browning on all sides. Remove pork from pan.Reduce heat to medium, add remaining oil to pan, along with onion, bell pepper, garlic. Season with salt and pepper and saute until vegetables are tender.Add flour, tomato paste, thyme and paprika and saute 30 seconds. Add wine, cook 1 minute, scraping pan to loosen browned bits, add stock and vinegar, and bring to a boil.Add pork, reduce heat, and simmer 5 minutes or until pork is tender. Remove pan from heat and stir in sour cream. Serve over pasta.Enjoy!
Share the post "Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash"


