Złota jesień zmierza ku końcowi... Miała w tym roku smak kurek... Cudownie żółtych. Aromatycznych... Może trochę późno zamieszczam ten przepis, ale... warto by poczekał do przyszłego roku :)Dziękuję dziewczyny za inspirację - miała być polędwiczka z kurkami, na makaronie się skończyło :)Składniki:opakowanie makaronu wstążki400 g kurek2 cebule2 ząbki czosnkunatka pietruszkiolej do smażenia150 ml białego wytrawnego wina150 ml śmietany 18%sólpieprzSposób przygotowania:Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.W tym czasie na patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulkę i czosnek. Dodaj do nich umyte i pokrojone kurki. Dopraw solą i pieprzem. Zalej kurkibiałym winem i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj natkę i śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Makaron podaj tak, jak lubisz - albo polej go sosem, albo z sosem go wymieszaj. Smacznego :)