Wykonanie
Niesamowicie szybki i aromatyczny obiad :) Trochę przegięłam z
sokiem pomidorowym i zrobiła się zupa, choć
plan był inny ;) Bo w oryginale był 1 kg
pomidorów, ale te świeże, dostępne w naszej okolicy o tej
porze roku są, mówiąc łagodnie, beznadziejne. Dlatego postanowiłam je zastąpić
sokiem, który stał sobie w szafce od jakiegoś czasu i czekał na zbawienie ;)
Mięso też wyciągnęłam w ramach czyszczenia zamrażarki ;) Przy okazji wreszcie odważyłam się użyć naszego nowiutkiego szybkowaru, który dostaliśmy dzięki polskiej akcji Ireny i Andrzeja :) No rewelacja!
Mięso mięciutkie, nic nie jest rozgotowane i w 30 minut zrobiłam rozgrzewający obiad, który normalnie by się dusił 2-3h. Szał! :D Ale jednak zupa lepsza jest następnego dnia ;) jak już się wszystko lepiej przegryzie.

składniki na 4 porcje:- ok. 80 dkg
cielęciny (u nas
polędwica)- 5 łyżek
oleju- 2
cebule- 1 łyżka
mąki- 1 szkl białego,
wytrawnego wina- 3 szkl
soku pomidorowego- 3 ząbki
czosnku- 3 kolorowe
papryki (u nas żółta, pomarańczowa i czerwona)-
sól i
pieprzW szybkowarze rozgrzać
olej,
cielęcinę pokroić w cienkie paski lub niedużą kostkę. Podsmażyć
mięso do zrumienienia, w tym czasie posiekać
cebulę, podsmażyć z
mięsem. Posypać łyżką
mąki (można sypnąć więcej, jeśli chce się uzyskać gęstą zupę) i wymieszać. Wlać
wino i
sok pomidorowy.
Czosnek obrać i posiekać, wrzucić do garnka.
Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne, samą
paprykę pokroić w paski, wrzucić do garnka, doprawić
solą i
pieprzem, przemieszać i szczelnie zamknąć szybkowar. Ustawić II stopień gotowania i gotować 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.