Wykonanie
Kolejna propozycja szybkiego obiadu w „tygodniu”, znaleziona w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować” . Jest to połączenie francuskiej potrawki z rosyjskim stroganowem. Danie to Jamie proponuje podawać z
ryżem i jeżeli równocześnie nastawimy
ryż i zaczniemy robić sos, wszystko będzie gotowe do podania w tym samym czasie.Polecam!Stroganow z
kurczaka i
pora (2 -3 porcje)Składniki:
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz150 g
ryżu długoziarnistego zwykłego lub basmanti (ja użyłam naturalnego brązowego)1 duży
por pokrojony w dużą kostkęduża garść
pieczarek lub boczniaków pokrojonych w plasterki2
filety z kurczaka pkorojone w kawałki wielkości małego palca
oliwakawałek
masłakieliszek
białeo winapęczek
natki pietruszki poszatkowany285 ml chudej
śmietany1
cytrynaPrzygotowanie:Ugotuj w czajniku
wodę, przelej do rondla , wsyp szczyptę
soli i
ryż, następnie gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.Postaw sporej wielkości patelnię na dużym ogniu, wlej na nią sporą ilość
oliwy i wrzuć
masło.Następnie włóż na patelnię
pora,wlej
wino i małą szklankę
wody oraz wsyp sporą szczyptę
soli i
pieprzu. Duś wszystko 5 min. luźno przykryte przykrywką.Po tym czasie wrzuć
mięso, większą część posiekanej
pietruszki,
śmietanę i
grzyby. Całość wymieszaj,doprowadź ponownie do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i duś 10 min.Tuż przed podaniem przekrój
cytrynę na pół i z jednej połówki wyciśnij sok do sosu. Dopraw do smaku. Pod koniec gotowania dodałam jeszcze łyżeczkę
mąki kukurydzianej w celu zagęszczenia sosu.Wyłóż na talerze
ryż i polej go stroganowem. Posyp resztą posiekanej
pietruszki Podawaj z drugą połówką
cytryny pokrojoną w cząstki.Smacznego!
Share the post "Stroganow z
kurczaka i
pora Jamiego Olivera"