Wykonanie
Kolejny z przepisów Jamie'go !Stroganow z
piersią kurczaka i
porem i boczniakami a wszystko w
śmietanowym sosie.Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" Jamie'go Olivera.Składniki :* 150 g
ryżu długo ziarnistego lub basmati ( ja użyłam brązowego i wstawiłam troszkę wcześniej ),* 1 duży
por,* duża garść
pieczarek lub boczniaków ( dałam 120 g boczniaków i szczerze mówiąc mogłoby być ich więcej),* 2 piersi z
kury,*
oliwa do smażenia,* kawałek
masła ( dałam łyżkę ),* kieliszek
białego wina ( jakoś się tak stało, że nie miałam - zastąpiłam więc
bulionem warzywnym ),* pęczek
natki pietruszki,* 285 ml
śmietany 18 %,* 1
cytryna,Przygotowanie :
Ryż ugotuj wg zaleceń producenta ( jeżeli gotujesz biały będzie gotowy w tym samym czasie co sos ).Z
pora odetnij końcówki, przekrój na 4 wzdłuż, a następnie na nieduże kawałki, przełóż do sita i dokładnie umyj ciepłą
wodą.
Grzyby pokrój w plasterki, a
kurczaka w paseczki.N dużej patelni rozgrzej sporo
oliwy do smażenia, dodaj
masło, dorzuć
pora.Dolej
wino ( w moim przypadku
bulion ) i małą szklankę
wody, dobrze
posól i popieprz.Duś wszystko luźno przykryte filią aluminiową ( ja przykryłam pokrywką i zostawiłam szparkę ) 5 minut. Dodaj pokrojonego
kurczaka,
grzyby,
śmietanę i większość posiekanej
natki.Wymieszaj, zagotuj i duś 10 minut.Na koniec gotowania do sosu dodaj sok z połowy
cytryny, dopraw do smaku .Podawaj z
ryżem.