ßßß Cookit - przepis na Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym i białym winie

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym i białym winie

nazwa

Wykonanie

Danie, ktore pasuje idealnie na sobotnią kolację, jest naprawdę bardzo smaczne.
Proporcje dla dwóch osób.
Polecam gorąco.
Składniki:
filety z kurczaka - 2 szt.
pieczarki - 200 g
białe wino wytrawne - 200 ml
śmietanka słodka - 200 ml
makaron wstęgi - 250 g
oliwa - 5 łyżek
masło - 50 g
sól morska - pól łyżeczki
pieprz - szczypta
cytryna - pól
papryka zielona - 2 greckie podłużne
natka pietruszki -kilka gałązek
Wykonanie:
Świeże i umyte filety najpierw zamarynowalam, czyli skropiłam cytryną a następnie oliwą. Odstawilam na jedną dobę do lodówki.
Na drugi dzień do patelni w której rozgrzaliśmy oliwę kładziemy nasze filety razem z marynata i obsmażamy po 1 do 2 minut maksymalnie z obydwu stron.
Przekładamy do osobnego naczynia. W tym czasie do patelni dorzucamy masło i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy chwilkę. W kolejności dolewamy nasze wino i czekamy aż odparuje alkohol i pozostanie pożądany aromat, po chwili dolewamy śmietankę i redukujemy sos. Przekładamy nasze filety spowrotem do patelni i chwilkę tylko dusimy.
Jako dodatek ugotowałam makaron wstęgi al dente, a sałatkę podałam ze świeżych chrupiących i pachnących papryk greckich. W tym przypadku należy umyte papryki pokroić w małe paseczki i zalać sosem z oliwy (2 łyżki) cytryny (1 łyżka) musztarda dijon (1 łyżka) sól, pieprz do smaku, posiekana natka pietruszki i danie gotowe :)
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/01/eskalopki-z-kurczaka-z-pieczarkami-w.html