Wykonanie
czwartek, 9 Luty 2012, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Przepis z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jak
mówi Jamie, to danie jest połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa.
Grzyby można dodać na samym końcu aby były jędrne lub razem z
porami aby zmiękły.Składniki:150 gram
ryżu długoziarnistego1 duży
porduża garść
pieczarek lub boczniaków2
filety z kurczakaoliwakawałek
masłakieliszek
białego winapęczek
natki pietruszkiszklanka chudej
śmietany1
cytrynasól,
pieprzRyż gotujemy.
Por kroimy wzdłuż na cztery części a następnie drobno kroimy w poprzek.
Grzyby kroimy w plasterki.
Mięso kroimy na kawałki wielkości małego palca.Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki
oliwy i kawałek
masła. Wrzucamy
pora, dolewamy
wino i 200 ml
wody. Wsypujemy sporą szczyptę
soli i
pieprzu. Dusimy pod przykryciem kilka minut.W tym czasie siekamy
pietruszkę razem z łodyżkami. Wrzucamy na patelnię pokrojone
mięso,
grzyby i wlewamy
śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut. Doprawiamy do smaku.Przed samym podaniem dodajemy do sosu sok wyciśnięty z połówki
cytryny. Podajemy
ryż polany sosem.Smacznego