ßßß Cookit - przepis na Stroganow według Jamiego Olivera

Stroganow według Jamiego Olivera

nazwa

Wykonanie

czwartek, 9 Luty 2012, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Przepis z książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować”. Jak mówi Jamie, to danie jest połączeniem francuskiej potrawki i rosyjskiego stroganowa. Grzyby można dodać na samym końcu aby były jędrne lub razem z porami aby zmiękły.
Składniki:
150 gram ryżu długoziarnistego
1 duży por
duża garść pieczarek lub boczniaków
2 filety z kurczaka
oliwa
kawałek masła
kieliszek białego wina
pęczek natki pietruszki
szklanka chudej śmietany
1 cytryna
sól, pieprz
Ryż gotujemy.
Por kroimy wzdłuż na cztery części a następnie drobno kroimy w poprzek. Grzyby kroimy w plasterki. Mięso kroimy na kawałki wielkości małego palca.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i kawałek masła. Wrzucamy pora, dolewamy wino i 200 ml wody. Wsypujemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
W tym czasie siekamy pietruszkę razem z łodyżkami. Wrzucamy na patelnię pokrojone mięso, grzyby i wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i dusimy 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Przed samym podaniem dodajemy do sosu sok wyciśnięty z połówki cytryny. Podajemy ryż polany sosem.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/dania-z-ryzem/stroganow-wedlug-jamiego-olivera