Wykonanie
Błyskawiczne do przygotowania danie obiadowe - takie lubię najbardziej.
Pory po upieczeniu pyszne, a pierś kurza, dzięki owinięciu jej w
boczek nie przesuszona. Warto kupić
kurczaka dobrej jakości.Przepis Jamie Oliver
składniki ( 1 porcja)1
pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez
kóry1 duży
por - biała częśćkilka gałązek świeżego
tymiankuoliwa z oliwek1 szczypta
soli morskiej1 szczypta świeżo zmielony
czarny pieprz1 - 2 łyżki
białego wina ( opcjonalnie)4 plastry
boczkuoliwa z oliwekkilka gałązek
tymiankuPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 ° C.
Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć.
Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać listki z kilku gałązek świeżego
tymianku, szczyptę
soli morskiej i świeżo zmielony
czarny pieprz, polać
oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką
białego wina - wymieszać.
Pierś kurczaka owinąć plastrami
boczku. To nie tylko
doda smaku, ale również ochroni
mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić
oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek
tymianku na górze, wstawić do piekarnika i piec 25 do 35 minut. Podawać z
ziemniakami lub
ryżem. Smacznego!