Wykonanie
Share the post "
Piersi kurczaka nadziewane
ricottą zawinięte w
szynkę parmeńską Gordona Ramsaya"Idealny i bardzo efektowny pomysł na niedzielny obiad.
Piersi kurczaka pieczone w piekarniki w
szynce parmeńskiej, nadziewane
ricottą i
szałwią z książki Gordona Ramsaya „Healthy Appetite”. Gdy przygotowuję to danie w tygodniu, nadziewam i zawijam w
szynkę piersi dzień wcześniej, a następnego dnia tylko obsmażam i piekę w piekarniku. W tym przypadku podałam z
fasolką szparagową w
sosie musztardowo-
miodowym .Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:4 duże
piersi z kurczaka8 liści
szałwii5 czubate łyżki
ricottysól morska i
czarny pieprz8 plastrów
szynki parmeńskiej1 1/2 łyżki
oliwykilka gałązek świeżego
tymiankuPrzygotowanie:Zrób głębokie nacięcie wzdłuż każdej
piersi kurczaka, uważając by nie przekroić ich na wylot i rozłóż je jak „książkę”. Na czystej desce do krojenia, posiekaj 4 listki
szałwii, a następnie wymieszaj z
ricottą i dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wyłóż dwa plasterki
szynki parmeńskiej, tak by lekko na siebie zachodziły. Na środek plastrów połóż liść
szałwii a na nim rozkrojoną
pierś kurczaka. Wyłóż na pierś jedną czwartą
ricotty, a następnie złóż je tak, by zamknąć nadzienie. Zawiń pierś w plastry
szynki a następnie ciasno w folię spożywczą. Powtórz powyższe czynności z resztą piersi i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.Rozgrzej piekarnik do 180 ° C, a na środkowej jego półce umieść naczynie żaroodporne, aby się nagrzało. Rozgrzej na dużej patelni
oliwę i smaż wyjęte z folii piersi, przez 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Połóż kilka gałązek
tymianku na każdej piersi i wyłóż do nagrzanego naczynia żaroodpornego w piekarniku. Piecz przez 12-15 minut, w zależności od wielkości.Wyjmij
kurczaka z piekarnika i przykryj folią. Pozwól mu odpocząć przez 5-10 minut, po czym pokrój w grube plastry i podawaj.Smacznego!
English versionStuffed chicken breasts wrapped in sage and
Parma ham(4 servings)Ingredients:4 large chicken breasts8 sage leaves5 heaped tbsp
ricottasea salt and black pepper8
Parma ham slices1 1/2 tbsp
olive oilhandful of thyme springsPreparation:Cut a deep slit along one
side of each chicken breast, without slicing right through, then open ot out like a book. On clean chopping board, finely chop 4 sage leaves, then mix into the
ricotta and season with salt and pepper to taste.Lay two
Parma ham slices on the board, overlapping them slightly. Put sage leaf in the middle and lay an open chicken breast on top. Spoon a quarter of the
ricotta mixture onto the middle of the chicken, then fold the sides together again to enclose the filling. Now wrap the
Parma ham slices around the stuffed chicken breast. Wrap in clining fil . Repeat with the rest of the chicken breasts and
chill for 1-2 hours to film.Heat the oven to 180 oC and place a roasting pan in the oven to heat up. Heat a heavy-based frying pan and add the
olive oil. When hot, fry the unwrapped from clinig film breats, in barches if necessary, for 2 minutes on each
side until browned. Lay a few thyme springs on each chicken breast, then place in the hot roasting pan. Cook in the oven for 12-15 minutes, depending on size, or until the meat feels just firm when lightly pressed.Rest the chicken, covered with foil, in a warm place for 5-10 minutes. Slice each stuffed breast thickly on the diagonal and arrange on warm plates.
Serve.Enjoy!
Share the post "
Piersi kurczaka nadziewane
ricottą zawinięte w
szynkę parmeńską Gordona Ramsaya"