Wykonanie
Korzystając z tego, że mam do dyspozycji patelnię Dry Cooker, na której można gotować prawie bez tłuszczu, wypróbowuję na niej dania, które wcześniej robiłam w kuchence mikrofalowej – właśnie ze względu na niewielką ilość tłuszczu potrzebną do ich zrobienia.Jednym z naszych ulubionych takich dań są
krewetki z warzywami w
białym winie. Postanowiłam zrobić coś podobnego, dodając dla urozmaicenia
mięso z piersi kurczaka. W zestawie warzyw –
marchewka,
seler naciowy,
cebula – tę ostatnią zamieniłam na
pora, dołączając tym samym do porowej akcji.
filet z kurczaka25 dkg
krewetek koktajlowych2
marchewkijasna część
pora2-3
łodygi selera naciowego
sól,
pieprz czarny i
ziołowyestragon,
tymianek1/2 szklanki
bulionu warzywnego1/2 szklanki
białego winakilka kropel
oliwyNa patelni z kilkoma kroplami
oliwy podsmażyłam pokrojonego w kostkę i przyprawionego
solą i
pieprzem kurczaka, gdy się zrumienił, dodałam
krewetki i też chwilę podsmażyłam. Stopniowo dodawałam warzywa – najpierw
pory w półplasterkach,
potem paseczki
selera naciowego, na końcu plasterki
marchewki. Gdy wszystko się podsmażyło, dodałam resztę przypraw, podlałam
bulionem i przykryłam pokrywką, poddając potrawę działaniu pary. Po 15 minutach dolałam
białe wino i dusiłam jeszcze około 5 minut.Danie wyszło pyszne, z
ryżem smakowało podobnie do paelli. Patelnia sprawdziła się do tego typu delikatnych dań znakomicie. Smacznego !