Wykonanie
PAELLA1 I ½ szklanki
ryżukawałek
mięsa z kurczaka25 dkg
krewetek koktajlowychmały
bakłażanpapryka2
pomidoryczerwona cebulajasnozielona część
porabiała częśc
kapusty pekińskiej½ szklanki
białego winawoda do uzupełnienia podwójnej objętości
ryżu z dodatkami
sól,
pieprz czarny i
ziołowy,
bazylia i
tymianek,
estragonoliwaNajpierw sprawiłam
bakłażana – pokroiłam go w półplastry i posoliłam, żeby stracił goryczkę.
Potem go opłukałam i osuszyłam. Na
oliwie podsmażyłam pokrojoną
cebulę i dodałam do niej
krewetki. Na drugiej patelni podsmażyłam pokrojone
mięso z kurczaka,
bakłażana i pozostałe warzywa oprócz
pomidorów. Dodałam
przyprawy i zrumieniłam to wszystko. Patelnię z
krewetkami i
cebulą zdeglasowałam
białym winem.Do naczynia żaroodpornego wsypałam
ryż , dodałam zawartośc obu patelni, pokrojone
pomidory, posoliłam. Dodałam tyle wrzącej
wody, aby było jej dwa
razy tyle, ile
ryżu z dodatkami. Wstawiłam to wszystko przykryte dziurkowaną pokrywką do kuchenki mikrofalowej na 600 W na 22 minuty. I gotowe ! Bez ryzyka przypalenia…Wyszło to wszystko pyszne jak nie wiem co. Teraz już
będę paellę robiła częściej. Smacznego !