ßßß Cookit - przepis na Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna

Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna

nazwa

Wykonanie

Share the post "Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna"
Dziś przedstawiam niezwykle szybką i smaczną wersję lasagne, do której przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik. Odchudzona, w stosunku do swojej tradycyjnej odpowiedniczki, wersja zapiekanki z kurczakiem, cukinią, papryką, szpinakiem i grzybami w lekkim sosie pomidorowym. Całość dusimy wraz z makaronem do lasagne i serkiem śmietankowym, a na koniec dodajemy odrobinę mozzarelli i parmezanu. Jest to doskonała propozycja obiadowa szczególnie dla osób zapracowanych, gdyż jej przygotowanie zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zachęcam też do eksperymentowania z innymi dodatkami, tak by maksymalnie dostosować potrawę do własnych upodobań. Polecam!
Przepis zaadaptowany z tego bloga:)
Scroll down for recipe in English
Odchudzona lasagna z patelni
(8 porcji)
Składniki:
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
1 łyżka oleju rzepakowego
550 g mięsa mielonego z kurczaka
1 duża cukinia, pokrojona w kostkę
2 czerwona papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę
200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
200 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
4 ubite szklanki świeżego szpinaku
500 g ulubionego sosu pomidorowego lub passaty
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
80 gramów połamanego makaronu do lasagne
1/3 szklanki serka śmietankowego
125 gramów świeżej mozzarelli, pokrojonej w plasterki
3 łyżki startego parmezanu
garść posiekanej natki pietruszki lub bazylii
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez minutę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.
Dodaj mięso z kurczaka i smaż, aż będzie prawie usmażone i dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez 8-10 minut, do miękkości.
Następnie wlej sos pomidorowy, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj makaron do lasagne i gotuj mieszając przez 6-8 minut, aż makaron stanie się miękki, po czym wmieszaj serek śmietankowy.
Dopraw całość solą i pieprzem od smaku, po czym wyłóż na całość plastry mozzarelli (powinna roztopić się pod wpływem ciepła z warzyw). Posyp parmezanem i posiekanymi ziołami i podawaj.
Smacznego!
English version
Skinny skillet lasagna
(8 servings)
Ingredients:
1 onion, diced
4 cloves garlic, minced
1 tablespoon canola oil
550 grams ground chicken
1 big zucchini, chopped
2 red bell peppers, chopped
200 grams mushrooms, chopped
200 grams tomatoes, chopped
4 cups of spinach
500 grams tomato sauce or passata
1 tablespoon ground oregano
1 teaspoon ground basil
80 grams broken lasagna noodles
1/3 cup cottage cheese
125 grams fresh mozzarella, sliced
3 tablespoons grated parmesan
a handful chopped fresh parsley or basil
Preparation:
Warm 1 tablespoon canola oil in a pan and add onion and garlic and sautee for a minute until fragant.
Add chicken and sautee until less pink and add chopped vegetables and sautee for 8-10 minutes or until cooked trough.
Add tomato sauce and spices and stir to mix.
Add broken lasagna noodles and stir for 6-8 minutes more or until noodles are cooked. Stir in dollops of cottage cheese.
Add slices of mozzarella on top while it’s still warm so they get all melty and top with more parmesan and herbs if desired.
Enjoy!
Share the post "Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna"
Źródło:http://karmelowy.pl/odchudzona-lasagna-z-patelni-skinny-skillet-lasagna