ßßß
Odchudzona lasagna z patelni(8 porcji)Składniki:1 cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane1 łyżka oleju rzepakowego550 g mięsa mielonego z kurczaka1 duża cukinia, pokrojona w kostkę2 czerwona papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę200 g pomidorów, pokrojonych w kostkę4 ubite szklanki świeżego szpinaku500 g ulubionego sosu pomidorowego lub passaty1 łyżka suszonego oregano1 łyżeczka suszonej bazylii80 gramów połamanego makaronu do lasagne1/3 szklanki serka śmietankowego125 gramów świeżej mozzarelli, pokrojonej w plasterki3 łyżki startego parmezanugarść posiekanej natki pietruszki lub bazyliiPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i włóż cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez minutę, aż poczujesz intensywny zapach czosnku.Dodaj mięso z kurczaka i smaż, aż będzie prawie usmażone i dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez 8-10 minut, do miękkości.Następnie wlej sos pomidorowy, wsyp przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.Dodaj makaron do lasagne i gotuj mieszając przez 6-8 minut, aż makaron stanie się miękki, po czym wmieszaj serek śmietankowy.Dopraw całość solą i pieprzem od smaku, po czym wyłóż na całość plastry mozzarelli (powinna roztopić się pod wpływem ciepła z warzyw). Posyp parmezanem i posiekanymi ziołami i podawaj.Smacznego!
English versionSkinny skillet lasagna(8 servings)Ingredients:1 onion, diced4 cloves garlic, minced1 tablespoon canola oil550 grams ground chicken1 big zucchini, chopped2 red bell peppers, chopped200 grams mushrooms, chopped200 grams tomatoes, chopped4 cups of spinach500 grams tomato sauce or passata1 tablespoon ground oregano1 teaspoon ground basil80 grams broken lasagna noodles1/3 cup cottage cheese125 grams fresh mozzarella, sliced3 tablespoons grated parmesana handful chopped fresh parsley or basilPreparation:Warm 1 tablespoon canola oil in a pan and add onion and garlic and sautee for a minute until fragant.Add chicken and sautee until less pink and add chopped vegetables and sautee for 8-10 minutes or until cooked trough.Add tomato sauce and spices and stir to mix.Add broken lasagna noodles and stir for 6-8 minutes more or until noodles are cooked. Stir in dollops of cottage cheese.Add slices of mozzarella on top while it’s still warm so they get all melty and top with more parmesan and herbs if desired.Enjoy!Share the post "Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna"


