Wykonanie
Share the post "Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna"Dziś przedstawiam niezwykle szybką i smaczną wersję lasagne, do której przygotowania nie będzie potrzebny nawet piekarnik. Odchudzona, w stosunku do swojej tradycyjnej odpowiedniczki, wersja zapiekanki z
kurczakiem,
cukinią,
papryką,
szpinakiem i
grzybami w lekkim
sosie pomidorowym. Całość dusimy wraz z
makaronem do lasagne i
serkiem śmietankowym, a na koniec dodajemy odrobinę
mozzarelli i
parmezanu. Jest to doskonała propozycja obiadowa szczególnie dla osób zapracowanych, gdyż jej przygotowanie zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zachęcam też do eksperymentowania z innymi dodatkami, tak by maksymalnie dostosować potrawę do własnych upodobań. Polecam!Przepis zaadaptowany z tego bloga:)Scroll down for recipe in English

Odchudzona lasagna z patelni(8 porcji)Składniki:1
cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku, bardzo drobno posiekane1 łyżka
oleju rzepakowego550 g
mięsa mielonego z
kurczaka1 duża
cukinia, pokrojona w kostkę2
czerwona papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę200 g
pieczarek, pokrojonych w kostkę200 g
pomidorów, pokrojonych w kostkę4 ubite szklanki
świeżego szpinaku500 g ulubionego
sosu pomidorowego lub passaty1 łyżka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii80 gramów połamanego
makaronu do lasagne1/3 szklanki
serka śmietankowego125 gramów świeżej
mozzarelli, pokrojonej w plasterki3 łyżki startego
parmezanugarść posiekanej
natki pietruszki lub
bazyliiPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej łyżkę
oleju rzepakowego i włóż
cebulę wraz z
czosnkiem. Smaż przez minutę, aż poczujesz intensywny zapach
czosnku.Dodaj
mięso z kurczaka i smaż, aż będzie prawie usmażone i dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez 8-10 minut, do miękkości.Następnie wlej
sos pomidorowy, wsyp
przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.Dodaj
makaron do lasagne i gotuj mieszając przez 6-8 minut, aż
makaron stanie się miękki, po czym wmieszaj
serek śmietankowy.Dopraw całość
solą i
pieprzem od smaku, po czym wyłóż na całość plastry
mozzarelli (powinna roztopić się pod wpływem ciepła z warzyw). Posyp
parmezanem i posiekanymi
ziołami i podawaj.Smacznego!

English versionSkinny skillet lasagna(8 servings)Ingredients:1 onion, diced4 cloves garlic, minced1 tablespoon canola oil550 grams ground chicken1 big zucchini, chopped2 red bell peppers, chopped200 grams mushrooms, chopped200 grams tomatoes, chopped4 cups of spinach500 grams tomato sauce or passata1 tablespoon ground
oregano1 teaspoon ground basil80 grams broken lasagna noodles1/3 cup cottage cheese125 grams fresh
mozzarella, sliced3 tablespoons grated
parmesana handful chopped fresh parsley or basilPreparation:Warm 1 tablespoon canola oil in a pan and add onion and garlic and sautee for a minute until fragant.Add chicken and sautee until less pink and add chopped vegetables and sautee for 8-10 minutes or until cooked trough.Add tomato sauce and spices and stir to mix.Add broken lasagna noodles and stir for 6-8 minutes
more or until noodles are cooked. Stir in dollops of cottage cheese.Add slices of
mozzarella on top while it’s still warm so they get all melty and top with
more parmesan and herbs if desired.Enjoy!Share the post "Odchudzona lasagna z patelni / Skinny skillet lasagna"



