Wykonanie
Podobną lazanię
jadłam u kuzynki. Zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam przygotować takową w domu. Do przyrządzenia jej użyłam
makaronu Jastrzębskiego - łazanki z falbanką z Jagodexu. Muszę się przyznać, że
makaron ten spisał się wyśmienicie a nawet lepiej niż
płatki makaronowe, które powinno się do tej potrawy użyć. Zdecydowanie skrócił się czas pieczenia zapiekanki. Mniejszy
makaron szybciej stał się miękki a
ser zlepił warstwy i dosyć łatwo można było wyciągnąć kawałek lazanii.

SKŁADNIKI
makaron Jastrzębski łazanka z falbanką;puszka
pomidorów;3 łyżki
koncentratu pomidorowego;0,30 dag
pieczarek;0,50 dag
mięsa mielonego;2 szt
cebuli;2 ząbki
czosnku;
ser żółty;suszona
bazylia i
oregano.WYKONANIE
Makaron gotujemy około 3 minut i odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na
oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po chwili dodajemy
mięso mielone, całość przesmażamy. Teraz obieramy i kroimy na plasterki
pieczarki i przesmażamy razem z
mięsem. Dokładamy
pomidory i koncentrat. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Sos powinien być płynny, aby
makaron miał co wchłaniać. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy
makaronu, sosu i
sera, aż do wyczerpania składników. Pieczemy ok. 40 minut.