Wykonanie
Share the post "Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw"Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego
jadłam do tej
pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na pewno przedstawię ich tutaj jeszcze wiele. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishNajlepszy colesław(12 porcji)Składniki:1/2
jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego1/2
zielonej papryki, z usuniętymi nasionami1 łodyga
selera naciowego, z grubsza posiekana1/4 szklanki
octu jabłkowego1 1/2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
cebuli granulowanej1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
majonezu1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1 średnia
biała kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana (dałam włoską i białą)1 1/2 szklanki drobno posiekanej j
czerwonej kapusty (ja dałam tylko te powyżej)1
marchewka, starta na tarcePrzygotowanie:W pojemniku blendera umieść
jabłko,
paprykę i
selera, po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj.Przełóż je do miski i dodaj
ocet,
cukier,
czosnek granulowany,
cebulę granulowaną,
pieprz i
sól. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.Następnie wmieszaj
majonez i
jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wmieszaj obie
kapusty i
marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.Smacznego!

English versionDocks Coleslaw(12 servings)Ingredients:1/2 green apple, peeled and cored1/2 green bell pepper, seeds removed1 stalk
celery, coarsely chopped1/4 cup cider vinegar1 1/2 tablespoons sugar1/2 teaspoon garlic powder1/2 teaspoon onion powder1/2 teaspoon ground black pepper1 1/2 teaspoons salt1 cup mayonnaise1/2 cup plain
yogurt1 medium green cabbage, quartered, cored and
very finely sliced1 1/2 cups shredded red cabbage1 carrot, shreddedPreparation:In the bowl of a food processor, combine the apple, bell pepper and
celery and pulse until
very finely chopped.Transfer to a nonreactive bowl and add the vinegar, sugar, garlic powder, onion powder, pepper and salt. Stir to combine, and let stand 10 minutes.Stir in mayonnaise and
yogurt and refrigerate 1 hour. Add the green cabbage, red cabbage and carrot and toss. The slaw is best if made and refrigerated at least 1 hour before serving.Enjoy!

Share the post "Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw"



