ßßß Cookit - przepis na Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw

Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw

nazwa

Wykonanie

Share the post "Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw"
Dziś przedstawiam przepis na najlepszego colesława jakiego jadłam do tej pory, a znalazłam go w moim najnowszym nabytku „The Essential New York Times Cookbook: Classic Recipes for a New Century ” by Amanda Hesser i oczywiście lekko go zmodyfikowałam ze względu na trudną dostępność niektórych składników. Ta książka to istna kopalnia genialnych przepisów i na pewno przedstawię ich tutaj jeszcze wiele. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Najlepszy colesław
(12 porcji)
Składniki:
1/2 jabłka, obrane i bez gniazda nasiennego
1/2 zielonej papryki, z usuniętymi nasionami
1 łodyga selera naciowego, z grubsza posiekana
1/4 szklanki octu jabłkowego
1 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki cebuli granulowanej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 średnia biała kapusta, podzielona na ćwiartki, z usuniętym rdzeniem, następnie drobno posiekana (dałam włoską i białą)
1 1/2 szklanki drobno posiekanej j czerwonej kapusty (ja dałam tylko te powyżej)
1 marchewka, starta na tarce
Przygotowanie:
W pojemniku blendera umieść jabłko, paprykę i selera, po czym trybem pulsacyjnym drobno posiekaj.
Przełóż je do miski i dodaj ocet, cukier, czosnek granulowany, cebulę granulowaną, pieprz i sól. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Następnie wmieszaj majonez i jogurt, i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wmieszaj obie kapusty i marchewkę. Surówka jest najsmaczniejsza po odstaniu w lodówce co najmniej 1 godziny przed podaniem.
Smacznego!
English version
Docks Coleslaw
(12 servings)
Ingredients:
1/2 green apple, peeled and cored
1/2 green bell pepper, seeds removed
1 stalk celery, coarsely chopped
1/4 cup cider vinegar
1 1/2 tablespoons sugar
1/2 teaspoon garlic powder
1/2 teaspoon onion powder
1/2 teaspoon ground black pepper
1 1/2 teaspoons salt
1 cup mayonnaise
1/2 cup plain yogurt
1 medium green cabbage, quartered, cored and very finely sliced
1 1/2 cups shredded red cabbage
1 carrot, shredded
Preparation:
In the bowl of a food processor, combine the apple, bell pepper and celery and pulse until very finely chopped.
Transfer to a nonreactive bowl and add the vinegar, sugar, garlic powder, onion powder, pepper and salt. Stir to combine, and let stand 10 minutes.
Stir in mayonnaise and yogurt and refrigerate 1 hour. Add the green cabbage, red cabbage and carrot and toss. The slaw is best if made and refrigerated at least 1 hour before serving.
Enjoy!
Share the post "Najlepszy Colesław/Docks Coleslaw"
Źródło:http://karmelowy.pl/najlepszy-coleslawdocks-coleslaw