ßßß Cookit - przepis na Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i majonezem

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i majonezem

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka idealnie nadaje się do dań rybnych, wszelkiego rodzaju sosów mięsnych czy po prostu do tradycyjnego niedzielnego schabowego. Swój niezwykły smak zawdzięcza niewielkiemu dodatkowi majonezu, który nadaje jej lekko pikantnego i bardzo ciekawego smaku. Dla urozmaicenia możecie dodać do niej wcześniej namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę lub drobno pokrojone suszone śliwki.
Składniki:
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
1 jabłko
1 mała cebula
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki lub nać selera (opcjonalnie)
Kapustę kiszoną odciskamy z soku i kroimy drobno. Marchew oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, cukier, sól i pieprz oraz majonez. Posypujemy natką pietruszki lub selera. Schładzamy .
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/02/surowka-z-kiszonej-kapusty-z-jabkiem-i.html